5. prosince 2014
Dobroty z kakaa a lahodné čokolády nesmí o Vánocích chybět.
1 / 4

Jak skladovat
Jemné cukroví a pečivo musí být před uskladněním vždy dokonale vystydlé. Křehké sušenky při uskladnění měknou, měkké pečivo naopak může tvrdout a vysychat. Klíč k úspěchu je uložit cukroví do neprodyšné nádoby s těsným víkem. Pro jistotu ho můžete před vložením do krabičky ještě zabalit do mikrotenu.

Finty na čokoládu
Čokoládu vždy tavte pomalu, protože nadměrné zahřátí zničí jak její chuť, tak strukturu. Tmavá čokoláda by se nemě­la zahřívat na víc než 50 °C, mléčná a bílá do 40 °C. Nezahřívejte ji pod pokličkou, do čokolády se nesmí dostat voda ani pára.

Italské lanýže
Suroviny:
180 g tmavé čokolády, 2 lžíce likéru s mandlovou nebo pomerančovou příchutí, 40 g másla, 3 lžíce cukru moučky, 50 g mletých mandlí, 50 g nastrouhané tmavé čokolády

Příprava:
Čokoládu rozehřejeme ve vodní lázni a vmí­chá­me do ní likér. Přidáme máslo, cukr a mleté mandle. Hmotu necháme v chladničce ztuhnout a pak z ní utvoříme 24 kuliček. Nastrou­hanou čokoládu dáme na talíř a lanýže v ní rovnoměrně obalíme ze všech stran. Uložíme je do papírových košíčků a vychladíme. Na chladném místě je můžeme skladovat asi 2 týdny.
Pravou italskou příchuť lanýžům dodá mandlový likér Amaretto.

1 / 4