Polévka z červené řepy
Suroviny: 3 menší brambory, 3 mrkve, 600 g červené řepy, 500-600 ml zeleninového vývaru, 250 ml smetany (12 %), sůl, mletý černý pepř, cukr a ocet dle chuti, olej na smažení, 4 lžíce zakysané smetany, plochá petržel na ozdobu
Postup:
1. Brambory, mrkev i řepu oloupeme. Z jedné řepy nakrájíme osm velmi tenkých plátků a dáme je do misky s vodou. Všechnu zbylou zeleninu nakrájíme na menší kousky, dáme je do hrnce a zalijeme vývarem tak, aby byly ponořené. Zeleninu zvolna uvaříme doměkka. Pak ji rozmixujeme ponorným mixérem. Do polévky vmícháme smetanu a necháme přejít varem. Nakonec polévku ochutíme solí, pepřem, cukrem a octem.
2. Plátky řepy osušíme a pak je zprudka osmažíme v rozpáleném oleji - během smažení je otáčíme. Poté je vyjmeme, necháme okapat na papírovém ubrousku a lehce je osolíme.
3. Polévku rozdělíme do misek, doplníme ji lžící zakysané smetany a ozdobíme dvěma řepnými chipsy a petrželí. Podáváme s čerstvým chlebem.
Doba přípravy 50 minut.
1 porce obsahuje 1113 kJ/266 kcal
Počet porcí/kusů 4