24. října 2014
Jistě znáte italské těstoviny, které se zapékají a posypávají sýrem. Vyzkoušejte naše tipy:
1 / 8

Lasagne s telecím masem
Suroviny:
1 cibule, 3 stroužky česneku, 
1 mrkev, 2 lžíce olivového oleje, 500 g mletého telecího masa, 1 lžička tymiánu, sůl, mletý černý pepř, 400 ml drcených rajčat (mohou být i ochucená), 80 g másla, 120 g hladké mouky, 500 ml mléka, 100 ml smetany 
špetka muškátového oříšku, 12 plátků lasagní, 250 g strouhaného eidamu, 80 g strouhaného parmazánu, 200 g sterilovaných hub

Postup:
1. Cibuli, česnek a mrkev očistíme, nakrájíme nadrobno a osmahneme v hrnci na rozehřátém oleji. Přidáme mleté maso a vše orestujeme. Dochutíme tymiánem, solí, pepřem, přidáme drcená rajčata a za stálého míchání provaříme.

2. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku. Po častech do ní vmícháme mléko a smetanu, důkladně rozmícháme a ochutíme solí a muškátovým oříškem. Za stálého míchání provaříme asi 15 minut.

3. Na dno zapékací formy rozetřeme trochu bešamelu, který zakryjeme plátky lasagní. Potřeme je masovou směsí, zalijeme bešamelem a posypeme nastrouhaným eidamem a parmazánem. Pak dáme vrstvu okapaných hub a celý postup zopakujeme do vyčerpání všech ingrediencí.

4. Poslední vrstvu tvoří lasagne, které posypeme oběma sýry. Přiklopíme, vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 180 °C asi 30 minut. Pak odklopíme a dopékáme ještě asi 15 minut. Hotové lasagně necháme po vyndání chvilku odstát a pak naporcujeme.

Doba přípravy 90 minut.
1 porce obsahuje 2466 kJ/589 kcal
Počet porcí/kusů 4

1 / 8