10. října 2014
 | 
Foto: gettyimages.com, Shutterstock
Dříve se říkávalo, že těhotná musí jíst za sebe a za miminko. V dnešní době tento názor experti na výživu vyvracejí. Důležitější je totiž kvalita!
1 / 3

V případě většiny žen není vůbec nutné navyšovat množství přijímaného jídla, ale kontrolovat jeho správné složení a pestrost. Důležité je jíst energeticky vhodné potraviny a dodržovat pitný režim. Významné změny v jídelníčku by v těhotenství s ohledem na vývoj miminka měly udělat ženy, které trpí podvýživou nebo z různých důvodů drží zdravotní dietu, dívky, které ještě nezakončily tělesný vývoj, tedy mladší 18 let, a také ženy držící redukční dietu. Dále ženy s nadváhou nebo trpící obezitou či metabolickou poruchou, kuřačky nebo extrémní případy jako alkoholičky či drogově závislé.

Ideální je, aby alespoň 3 měsíce před těhotenstvím měla žena stabilní váhu a vyváženou, pestrou stravu. Pozornost je třeba věnovat energetické hodnotě potravin, přísunu bílkovin, výběru tuků, doporučuje se zvýšit příjem kyseliny listové, železa, jódu a vápníku, které mají příznivý vliv na vývoj plodu. Od 10. týdne těhotenství se správně živeným ženám doporučuje zvýšit denní příjem potravy asi o jednu desetinu. Průměrný váhový přírůstek by měl dosahovat asi 0,5 kg týdně, přičemž u většiny žen dochází k výkyvům, kdy váha najednou vyskočí o 1–1,5 kg a poté zůstává nějakou dobu stejná.

Co si dopřát
Vůbec není nutné, abyste se hned po potvrzení těhotenství vzdala všech svých oblíbených dobrot a začala se živit makrobiotickou a organickou stravou. Vašemu tělu by radikální změna neudělala dobře, tudíž ani dítěti. Zachovejte si nadhled a jezte nejen to, co je zdravé, ale i to, co vám chutná. V každé skupině potravin jistě najdete dost takových, do nichž se nebudete muset nutit.

1 / 3