3. října 2014
Proslulý italský nepečený zákusek je malý zázrak. Chuť piškotů namočených v silné kávě se báječně doplňuje s velejemným smetanovým mascarpone a božskému souladu korunuje stopa nahořklého likéru.

Tiramisu
12 porcí, doba přípravy 30 minut

Suroviny:
● 2 šálky silného espressa
● 125 ml Marsaly (sladké dezertní víno) + 2 lžičky navíc
● 60 ml kávového likéru Kahlúa
● 3 vejce, žloutky a bílky zvlášť
● 500 g mascarpone
● 110 g třtinového cukru + 60 g navíc
● 80 ml smetany ke šlehání
● 375 g dlouhých cukrářských piškotů
● 1 lžíce kakaa

Postup:
1. V hluboké míse smíchejte espresso s likérem Kahlúa a Marsalou.

2. V jiné míse třete žloutky společně se 110 g třtinového cukru, dokud hmota nezdvojnásobí objem.

3. Poté přidejte mascarpone a dvě lžičky Marsaly.

4. Připravte si menší mísu, kterou vytřete kuchyňskou utěrkou, abyste ji zbavili veškeré mastnoty a vlhkosti. Ručním elektrickým mixérem nebo v kuchyňském robotu ušlehejte do tuha bílky se 60 g cukru. Cukr přidávejte postupně.

5. Sníh opatrně zapracujte do žloutkové směsi a nakonec do krému přidejte vyšlehanou smetanu.

6. Připravte si obdélníkovou porcelánovou mísu o objemu dva litry. Piškoty postupně namáčejte v kávě. Ponořte je jen krátce a vyrovnejte je v jedné vrstvě do nádoby.

7. Pokryjte polovinou krému, na který navršte další vrstvu piškotů namočených v kávě.

8. Zakončete vrstvou krému a nechte uležet přes noc v lednici.

9. Posypejte kakaem a podávejte.

1. Připravte si k ruce všechny ingredience včetně kávy, Marsaly, Kahlúy a dlouhých piškotů.

2. Utřete do pěny žloutky s cukrem. Směs by měla díky tření zdvojnásobit objem.

3. Do utřené žloutkové směsi vmíchejte mascarpone a dvě lžičky Marsaly.

4. Vyšlehejte dotuha sníh s cukrem a opatrně ho zapracujte do krému. Nakonec přidejte smetanu.

5. Piškoty namočte v kávě a vyskládejte na dno připravené nádoby. V tiramisu vynikne silné espresso z kvalitní kávy.

6. Na piškoty rozprostřete polovinu krému. Pokračujte další vrstvou piškotů a zakončete zbývajícím krémem.