Tiramisu
12 porcí, doba přípravy 30 minut
Suroviny:
? 2 šálky silného espressa
? 125 ml Marsaly (sladké dezertní víno) + 2 lžičky navíc
? 60?ml kávového likéru Kahlúa
? 3 vejce, žloutky a bílky zvlášť
? 500?g mascarpone
? 110?g třtinového cukru + 60?g navíc
? 80?ml smetany ke šlehání
? 375?g dlouhých cukrářských piškotů
? 1 lžíce kakaa
Postup:
1. V hluboké míse smíchejte espresso s likérem Kahlúa a Marsalou.
2. V jiné míse třete žloutky společně se 110 g třtinového cukru, dokud hmota nezdvojnásobí objem.
3. Poté přidejte mascarpone a dvě lžičky Marsaly.
4. Připravte si menší mísu, kterou vytřete kuchyňskou utěrkou, abyste ji zbavili veškeré mastnoty a vlhkosti. Ručním elektrickým mixérem nebo v kuchyňském robotu ušlehejte do tuha bílky se 60?g cukru. Cukr přidávejte postupně.
5. Sníh opatrně zapracujte do žloutkové směsi a nakonec do krému přidejte vyšlehanou smetanu.
6. Připravte si obdélníkovou porcelánovou mísu o objemu dva litry. Piškoty postupně namáčejte v kávě. Ponořte je jen krátce a vyrovnejte je v jedné vrstvě do nádoby.
7. Pokryjte polovinou krému, na který navršte další vrstvu piškotů namočených v kávě.
8. Zakončete vrstvou krému a nechte uležet přes noc v lednici.
9. Posypejte kakaem a podávejte.
1. Připravte si k ruce všechny ingredience včetně kávy, Marsaly, Kahlúy a dlouhých piškotů.
2. Utřete do pěny žloutky s cukrem. Směs by měla díky tření zdvojnásobit objem.
3. Do utřené žloutkové směsi vmíchejte mascarpone a dvě lžičky Marsaly.
4. Vyšlehejte dotuha sníh s cukrem a opatrně ho zapracujte do krému. Nakonec přidejte smetanu.
5. Piškoty namočte v kávě a vyskládejte na dno připravené nádoby. V tiramisu vynikne silné espresso z kvalitní kávy.
6. Na piškoty rozprostřete polovinu krému. Pokračujte další vrstvou piškotů a zakončete zbývajícím krémem.