2. října 2014
 | 
Foto: Kulinární studio Bauer Media
Čím pomaleji a při nižší teplotě kachnu připravujete, tím je maso křehčí a chutnější.
1 / 8

Kachní prsíčka s červenou řepou
Suroviny:
800 g kachních prsou, 4 plátky anglické slaniny, 4 větší listy šalvěje, sůl, 1 bio pomeranč, několik snítek tymiánu, 300 g červené řepy, 1 červená cibule, 2 stroužky česneku, kousek zázvoru, 4 lžíce olivového oleje, 2 lžíce rajského protlaku, 2 lžíce přírodního cukru, 5-6 kousků hřebíčku,  250 ml červeného vína, 300 ml drůbežího vývaru, mletý černý pepř, 2 lžíce balsamikového octa

Postup:
1. Kachní prsa opláchneme. Maso oddělíme ostrým nožem od kosti. Pod kůží vyřízneme kapsu a vložíme do ní stočený plátek slaniny s lístkem šalvěje. Prsíčka osolíme. Pomeranč omyjeme a odkrojíme dva plátky kůry. Odstraníme z nich bílou slupku a nakrájíme na jemné nudličky.

2. Kachní prsa dáme do pekáčku, posypeme nudličkami pomerančové kůry a čerstvým tymiánem. Přikryjeme fólií a necháme v chladu odležet. Červenou řepu, cibuli, česnek a zázvor oloupeme. Řepu nakrájíme na plátky, cibuli na proužky, česnek nasekáme nadrobno. Pomeranč oloupeme, vykrájíme z něj filátka a šťávu zachytíme.

3. V kastrůlku rozehřejeme 2 lžíce oleje, orestujeme na něm cibuli a česnek, přidáme rajský protlak, několik hřebíčků, cukr, šťávu z pomeranče, nastrouhaný zázvor a řepu. Zalijeme vývarem a vínem, osolíme, opepříme a dusíme doměkka.

4. Prsíčka zprudka opečeme na zbylém oleji, dáme zpět do pekáčku a pečeme při 170 °C asi 15 minut. Pak je vyjmeme a necháme na teplém místě asi 8 minut dojít. K měkké řepě přidáme dílky pomeranče, přilijeme výpek a dochutíme octem. Řepu dáme na talíře, přidáme prsíčka nakrájená na plátky a doplníme bramborovými kroketami.

Doba přípravy 70 minut.
1 porce obsahuje 2568 kJ/613 kcal
Počet porcí/kusů 4

1 / 8