Doporučujeme

Domácí léčba (pod)zimních neduhů

Přichází období chřipek a nemocí z nachlazení. Někdy nezbývá nic jiného, než navštívit doktora, ale zároveň můžete ulevit dětem i sami. Poradíme vám, jak na to.

Jistě jste to také prožili. Jen co vypipláte svoje dítě z kašle a smrkání a pošlete ho do školky, za chvíli ho máte zpět. Znovu s nudlí u nosu. Chladnější měsíce roku bývají pro rodiče dětí, které chodí do kolektivu, často mnohem únavnější než bezstarostné léto. Na podzim a v zimě totiž jejich ratolesti více marodí. Podle výzkumů v předškolním věku prodělá dítě běžně až deset akutních respiračních onemocnění za rok, aniž by šlo o jakoukoliv poruchu imunity.


A každá taková vlastními silami (tj. bez antibiotik) prodělaná infekce přitom funguje na imunitní systém trochu podobně jako očkování proti infekčním nemocem. Tím se vysvětluje, proč děti po nástupu do školky stůňou podstatně častěji, než když už do kolektivu chodí rok či dva. Ten první rok je proto zapotřebí absolvovat trpělivě s vědomím, že se nic neuspěchá. Pokud váš potomek onemocní, vždy je lepší navštívit lékaře. Několika domácími léčebnými prostředky mu však můžete pomoct také vy.


Rýma, bolest v krku

Dítě je nastydlé, z nosu mu teče hlen, má ucpaný nos, škrábe ho v krku.


Jak mu můžete pomoct:

?? Nepřetápějte: Důležité je, aby v míst­nosti, kde dítě spí a kde se zdržuje, nebyl suchý vzduch. Snažte se ho zvlhčovat třeba tím, že na radiátor položíte mokrý ručník nebo

si pořídíte zvlhčovač. Nezapomeňte na dostatek tekutin.



?? Čistý nos: Větší děti by měly často smrkat, menším je potřeba hlen odsávat odsávačkou. Jinak se může stát,

že rýma přejde do zánětu středního ucha. Po odsátí hlenu stříkněte do nosu sprej s mořskou vodou. (Sterimar, Physiomer...) Kojeným dětem lze nakapat do nosu pár kapek mateřského mléka, které působí antisepticky a ničí viry a bakterie.



?? Česnek: Větší děti mohou při bolestech v krku cucat stroužek česneku a pít čaj z tymiánu.



?? Slaná voda: Kloktání slanou vodou dezinfikuje zarudlou sliznici v krku.



?? Obklad na krk: Vyždímejte plenu namočenou ve slané studené vodě, překryjte igelitem a na to položte suchý ručník. Nechte dítěti na krku alespoň 2 hodiny.



?? Tea tree oil: Do 2 dl vody dejte 2 lžičky soli a pár kapek Tea Tree Oil. Roztokem může dítě kloktat.



?? Obklad z tvarohu: Tvaroh rozmačkáte vidličkou a nahřejete. Smícháte ho s udušenou cibulí. Masu rozložíte rovnoměrně na kapesník v šátku, přiložíte ke krku a zavážete. Necháte půl dne nebo přes noc.



?? Obklad z cibule: Na lžičce vody krátce podusíte nakrájenou cibuli s anýzem a ještě teplé (ale ne horké) rozložíte na kus látky. Obklad přiložíte na přední část krku a zavážete. Nechte působit přes noc nebo větší část dne.



Kašel

Pokud miminko nebo větší dítě trápí kašel, je potřeba vyhledat lékaře, aby zjistil, jestli nejde o zánět průdušek nebo plic.


Jak mu můžete pomoct:

?? Mrkvový sirup na kašel: Do většího hrnce dáte 1/2 litru čerstvé mrkvové šťávy a 4 lžíce medu. Za občasného míchání zahustíte do sirupové konzistence, nevaříte. Dětem podávejte 1 lžičku 5x denně.



?? Vincentka, mléko, med: Převaříte mléko. Do hrnku dáte 1/3 Vincentky kterou zahřejete, ale pozor, aby nepřekročila teplotu 70 stupňů. V ní rozpustíte kávovou lžičku medu a vše dolijete trochu ochlazeným mlékem. Podáváte ještě teplé.



?? Inhalace: Hlen z průdušek uvolní i inhalace Vincentky s několika kapkami Tea Tree Oil, eukalyptového oleje či éterického oleje z mateřídoušky.



?? Cibulový sirup: Nakrájíte 3 cibule na kolečka. Postupně je vrstvíte do nádoby a prosypáváte cukrem (nejlépe třtinovým). Nakonec přiklopíte a necháte odstát. Za několik hodin pustí cibule šťávu, kterou slijete do skleničky. Sirup podáváme při kašli několikrát denně po lžičkách.



?? Cibulový čaj: Do 200 ml vroucí vody dáte na 5 minut vařit 2 nadrobno nakrájené cibule. Necháte 10 minut vyluhovat, scedíte a osladíte medem. Podáváte několikrát denně.



?? Křen s medem: Velmi posilující účinek na obranyschopnost má křen. Obsahuje dostatek důležitých živin a má antibiotické účinky. Křen dokáže v těle účinně eliminovat infekce a je výborným doplňkem léčby při nachlazení, angíně a chřipce. Jeho silice rozpouštějí usazený sekret na sliznicích dýchacích cest – jak v nosních dutinách, tak v plicích a průduškách. Křen najemno nastrouháte a 2 lžíce křenu smícháte se lžící medu. Užívat se má 3x denně jedna čajová lžička.



?? Tvarohový obklad: Nahřátou kostku tvarohu zabalíte do tenké látky a přiložíte na hrudník dítěte. Předtím mu oblečete těsnější tričko, aby tvaroh neklouzal. Obklad je vhodné nechat působit alespoň dvě hodiny.



?? Sádlo: Pokud dítě nemá vysokou horečku, usnadníte vykašlávání tím, že mu namažete hrudník teplým

sádlem.



?? Tymiánový krém: Na odkašlávání a nachlazení působí i Tymiánový krém značky Just. Dítěti jím ve slabé vrstvě potřete hrudník a pod nos.



?? Zázvor: Při nemocech dýchacích cest pomáhá také zázvorový čaj.



Chřipka

Její typické příznaky jsou horečka, bolest končetin, kůže a kloubů, bolest hlavy, škrábání v krku.


Jak mu můžete pomoci:



?? Citronový sirup: 10 citronů, 15 stroužků česneku, 500 g medu. Citrony vymačkáte, česnek protlačíte. Oboje dáte do mixéru a postupně přiléváte během šlehání med. Směsí naplníte sklenice, uzavřete a během dvou dnů necháte za občasného promíchání odstát. Preventivně podávejte nalačno každé ráno 1 polévkovou lžíci.



?? Slepičí polévka: Při nachlazení dávejte dítěti nejen dostatek tekutin, ale můžete mu také nabídnout i dva talíře slepičí polévky denně. Vývar totiž brání tvorbě hlenu.



?? Léčivý čaj: Na začínající chřipku pomůže čaj ze 2 lžiček bezového květu a šípků, 1 lžičky meduňky a mateřídoušky. Všechny bylinky zalijte horkou vodou a nechte 15 minut louhovat. Do čaje  přidejte pomerančovou šťávu.


Horečka

Léky a čípky proti horečce bychom měli používat jen v případech, když má váš potomek teplotu nad 38 °C. Látky obsažené v těchto lécích totiž brzdí obranné síly lidského těla, které jsou teplotou aktivovány. Dítě by mělo vypít hodně vlažných tekutin.


Jak mu můžete pomoct:

?? Omývání vlažnou vodou. Omývat můžeme záda, břicho, paže, nohy, případně celé tělo. Nepoužívejte studenou vodu, protože stažení cév by mělo za následek zvýšení teploty. Po omytí vlažnou vodou se začne tělo potit, čímž se zbaví přebytečného tepla a odplaví škodliviny z kůže. Omývání vlažnou vodou se hodí i pro kojence a malé děti.



?? Zábaly lýtek: Pomáhají srážet vysokou teplotu. Aplikujeme je však jen tehdy, pokud je dětská kůže na dotek teplá. Má-li dítě zimnici, zábal se nedoporučuje. Jak postupovat?

? Na postel položíte gumovou podložku nebo přeloženou osušku.

? Dva ručníky namočíte do vlažné vody (ne víc než 30 °C). U malých dětí volíme teplejší vodu, aby to dítěti nebylo nepříjemné.

? Ručníky dobře vyždímáme.

? Jeden ovineme kolem pravého lýtka, druhý kolem levého lýtka. Navrch  je zavineme suchou látkou. Horní okraj zábalu končí u kolen. Chodidla by měla být volná.

? Zábal vyměníme, jakmile se zahřeje na teplotu těla, většinou po deseti minutách. Proceduru je potřeba opakovat až po delší přestávce, dokud teplo­ta neklesne o jeden až dva stupně. Klesne-li pod 38 °C, další zábaly už neděláme. Zábaly lýtek se dají použít také u kojenců.


Zánět středního ucha

Objevuje se rychle, dítě pláče a stěžuje si, že ho bolí ouško.




Jak mu můžete pomoct: Je potřeba důkladně odsávat hlen z nosu, většího potomka musíte přimět k tomu, aby se častěji vysmrkal.

?? Obklad z cibule: Nakrájíte ji na drobno, vložíte do kusu látky a přiložíte ho na bolavé ucho. Aby obklad nespadl, upevníte ho tak, že zavážete dítěti šálu kolem hlavy. Obklad na zánět by neměl být teplý.


Zánět hrtanu 

Většinou se projeví v noci náhle vzniklým suchým dráždivým kašlem nebo chrapotem. Dítě bývá většinou unavené a apatické, dokonce se může začít dusit.


Jak mu můžete pomoct: Vzduch je potřeba dostatečně zvlhčit. Zapněte zvlhčovač vzduchu nebo udělejte tzv. vlhký stan – nad postýlku zavěsíte vlhké ručníky nebo prostěradlo. Otevřete okno a větrejte, aby dítě dýchalo studený vzduch. Na krk mu můžete dát studený olejový obklad. Podávejte dostatek vlažných tekutin. Dítě uklidněte – když bude plakat, hrtan ještě víc oteče a sníží se přívod vzduchu. Hlavičku a záda podložte, aby byla výš než tělo.



  • Vybrali jsme pro Vás