12. září 2014
 | 
Foto: Shutterstock
Omáčky, dresinky či šlehačku si můžete dopřát i při dietě! Jen možná v trochu jiné podobě než jste byly doposud zvyklé. Základní pravidlo zní - ošálit chuťové buňky tak, aby naše tělo nepoznalo, že mu servírujete pouhé napodobeniny toho, co má rádo.

Slíbila jste si, že konečně zhubnete do té nové úzké sukně, ale při pohledu na talíř plný naklíčeného zrní a po dni vyplněném posloucháním naříkání prázdného žaludku zcela ztrácíte vůli? Ani se vám nedivíme. Takové diety nikam nevedou. Jděte na to docela nenápadně! Jezte ta samá jídla, ale připravená dietněji. Dá se uvařit nízkotučný a dietní pokrm, který od toho, na nějž jste zvyklá, ani nerozeznáte. Mozek ani žaludek tak nepozná, že je o něco ošizen, a vy se doberete zdárného výsledku.

Šlehačka bez tuku
Ani šlehačka není při redukčním jídelníčku tabu. Víme, jak vyrobit šlehačku bez jediného gramu tuku! Získáte ji smícháním sáčku netučného mléka v prášku s půl šálkem ledové vody a přidáním lžičky moučkového cukru. To všechno ušleháte do husté pěny a můžete hned podávat. Podobným trikem je i nahrazení klasického řepného cukru snadněji odbouratelnou fruktózou.

Myslete nízkokaloricky
Ve výběru jídel se neomezujte! I při shazování kil jezte to samé, co dřív, stačí, když využijete ingredience, které sníží celkovou kalorickou hodnotu toho, co sníte. Například pro masové pokrmy používejte místo tučných stehýnek kuřecí prsa nebo maso nahraďte sojou. Místo housky zase sáhněte po kukuřičných krekrech.

Smažte chytře bez oleje
Smažení a dieta? To nejde k sobě, říkáte si. Ale jak na to? Pokud potřebujete například jako základ osmahnutou cibuli, do půl šálku horké vody vmíchejte bujón a směs dolijte vínem. Cibulku připravujte na pánvi nasucho, a až začne hnědnout, přidejte připravený nálev. Po chvíli zakryjte pokličkou a nechte 5 min. stát. Místo jíšky pak omáčku zahustěte solamylem.

Dresink z octa a hořčice
Ach, ta zelenina… Že byste suchý zeleninový salát bez oleje do sebe vůbec nenasoukala? Zkuste tedy dietní variantu – domácí dresink bez použití kapky oleje! Smíchejte balsamikový ocet, med, hrubozrnnou hořčici, tu můžete nahradit i jogurtem,s bylinkami nebo česnekem.