Základ polévky
6 porcí, doba přípravy 2 hodiny
? 60?ml olivového oleje
? 6 stroužků česneku
? 1 pomeranč
? 350?g pórku
? 120?g mrkve
? 150?g řapíkatého celeru
? 200?g fenyklu, zelené řapíky uschovejte
? 3 bobkové listy
? 1 lžička fenyklových semínek
? špetka šafránu
? svazek petržele
? 1 lžíce rajčatové šťávy
? 2 plechovky rajčat ve vlastní šťávě nebo
? 1?kg čerstvých rajčat
? 125?ml pastisu nebo jiného anýzového likéru
? 1 litr rybího vývaru
Na dokončení:
? 500?g filetů z bílé ryby (pražma, treska, chňapal)
? 750?g slávek
? 12 krevet
Základ polévky:
V silnostěnném hrnci zpěňte na olivovém oleji pórek, kůru z pomeranče a česnek. Postupně přidejte všechnu zeleninu nakrájenou na malé kousky. Zalijte 3?dl rybího vývaru, přidejte pastis, bylinky a veškeré koření. Poté dvacet minut povařte, dokud zelenina nezměkne. Do směsi vyklopte rajčata z plechovky a přilijte zbytek vývaru. Tekutinu přiveďte k varu a hodinu provařte, občas zamíchejte. Nakonec tekutinu rozmixujte a směs propasírujte přes síto.
Na dokončení:
Rybí filety zbavte kůže a nakrájejte na větší kousky. Mušle očistěte a krevety oloupejte. Přidejte k propasírovanému základu a krátce povařte – jen tak, aby se maso zatáhlo, což trvá přibližně pět minut. Servírujte do hlubokých talířů, ozdobte řapíky fenyklu a přikusujte francouzskou bagetu.
Podrobný návod na následující straně!