21. července 2014
Seznamte se s jednou z nejslavnějších rybích polévek světa. Narodila se v Marseille a do vašeho domova přinese vůni Středozemního moře. Příprava zabere trochu času, ale výsledek stojí za to.
1 / 2

Základ polévky
6 porcí, doba přípravy 2 hodiny

● 60 ml olivového oleje
● 6 stroužků česneku
● 1 pomeranč
● 350 g pórku
● 120 g mrkve
● 150 g řapíkatého celeru
● 200 g fenyklu, zelené řapíky uschovejte
● 3 bobkové listy
● 1 lžička fenyklových semínek
● špetka šafránu
● svazek petržele
● 1 lžíce rajčatové šťávy
● 2 plechovky rajčat ve vlastní šťávě nebo
● 1 kg čerstvých rajčat
● 125 ml pastisu nebo jiného anýzového likéru
● 1 litr rybího vývaru

Na dokončení:
● 500 g filetů z bílé ryby (pražma, treska, chňapal)
● 750 g slávek
● 12 krevet

Základ polévky:
V silnostěnném hrnci zpěňte na olivovém oleji pórek, kůru z pomeranče a česnek. Postupně přidejte všechnu zeleninu nakrájenou na malé kousky. Zalijte 3 dl rybího vývaru, přidejte pastis, bylinky a veškeré koření. Poté dvacet minut povařte, dokud zelenina nezměkne. Do směsi vyklopte rajčata z plechovky a přilijte zbytek vývaru. Tekutinu přiveďte k varu a hodinu provařte, občas zamíchejte. Nakonec tekutinu rozmixujte a směs propasírujte přes síto.

Na dokončení:
Rybí filety zbavte kůže a nakrájejte na větší kousky. Mušle očistěte a krevety oloupejte. Přidejte k propasírovanému základu a krátce povařte – jen tak, aby se maso zatáhlo, což trvá přibližně pět minut. Servírujte do hlubokých talířů, ozdobte řapíky fenyklu a přikusujte francouzskou bagetu.

Podrobný návod na následující straně!

1 / 2