13. června 2014
Abyste v baru vypadala jako světačka a taky jste se tak cítila, nejprve si ujasněte, co vám vlastně chutná. Položte si několik prostých otázek…
1 / 2

Máte ráda drink…
Protřepaný, nebo míchaný?
Sladký, nebo kyselý?
Bez ledu, nebo s ledem?
Silný, nebo slabší?
Čirý, nebo tmavý alkohol?

Protřepané: Připravují se protřepáním surovin v šejkru s ledem. Bývají svěží, často s citrusovou příchutí a obsahují méně alkoholu.
Míchané: Vzniknou mícháním ve speciální sklenici s ledem. Takové pití bývá silnější. 
Sladké: Třeba piňa colada.
Kyselé: Například mojito nebo jakýkoli jiný drink s limetami.
Bez ledu: Pití se podává sice chlazené, ale bez ledu. Nejčastěji se podává ve sklenici na stopce. Tak se pije třeba koktejl Cosmopolitan.
S ledem: Vynikající koktejl, připravovaný do sklenice s drceným ledem, je například caipirinha.
Silné: Takové koktejly jen pomalu usrkávejte.
Slabé: Můžete je pít rychleji a dát si jich víc.
Čirý alkohol: Gin, bílý rum, tequila blanco, vodka. Způsobuje slabší kocovinu než tmavý alkohol, protože obsahuje nižší množství látek jménem kongenery.
Tmavý alkohol: Tequila reposado, anejo a extra anejo, tmavý rum, whisky. Mají bohatou a výraznou chuť, ale kocovina po nich bývá horší.

1 / 2