20. dubna 2014
Mladé maso, chřest, špenát a kopřivy, to vše patří k velikonočním hodům.
1 / 6

Krémová špenátová polévka
Suroviny:
500 g listového špenátu, 1 větší brambora, 1 cibule, 50 g másla, 1000 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru, 120 ml smetany 30%, sůl, popřípadě pepř, 4 vejce, 3 lžíce octa

Postup:
1. Špenát zbavíme silných řapíků, dobře ho vypereme a necháme okapat. Bramboru oloupeme a nakrájíme na kostky. Cibuli oloupeme a nakrájíme. V kastrolu nahřejeme 2/3 másla, přidáme cibuli a necháme zesklovatět. Přimícháme kostky brambory, opečeme, zalijeme vývarem a vaříme dokud brambory nezměknou.

2. Pokrájený špenát nasypeme do kastrolu s rozpuštěným zbylým máslem a mícháme, dokud nezavadne a pak ho přidáme k bramborám. Přilijeme smetanu, necháme přejít varem a rozmixujeme ponorným mixérem. Můžeme přecedit přes jemné síto. Polévku podle chuti osolíme a opepříme.

3. Do kastrůlku dáme vařit vodu, přidáme lžíci soli a přidáme ocet. Pak plamen stáhneme, aby voda jen lehce probublávala. Vejce vyklepneme do naběračky a pomalu ho vpustíme do jemně vřící vody. Počkáme, až se bílek uzavře okolo žloutku a stejně tak postupně zavaříme ostatní vejce. Vaříme zvolna asi 5 minut.
4. Polévku rozdělíme do talířů, do každého vložíme jedno vejce, přidáme na proužky nakrájenou a opečenou šunku a posypeme pažitkou.

Doba přípravy 40 minut.
1 porce obsahuje 1446 kJ/345 kcal
Počet porcí/kusů 4

1 / 6