Jehněčí hřbet s bylinkovou krustou
Suroviny: 500 g jehněčího hřbetu s kostí, ?8 snítek tymiánu, 2 snítky rozmarýnu, 4 snítky oregana, 1/2 chemicky neošetřeného citronu, 2 stroužky česneku, 4 plátky toastového chleba, 1 lžíce másla, 2 lžíce nastrouhaného parmazánu, olej dle potřeby (olivový či slunečnicový), sůl, mletý černý pepř, 1 menší cibule, 1 lžička hladké mouky, 1 lžička rajského protlaku, 1 cuketa
?Postup:
1. Maso očistíme, omyjeme a osušíme. Váleček svaloviny odřízneme ostrým nožem od hřebínku kostí a oboje dáme do pekáčku. Maso obložíme částí bylinek, kolečky omytého citronu a oloupaným, pokrájeným stroužkem česneku. Přes pekáček přetáhneme potravinářskou fólii a maso necháme v chladu asi 2 hodiny marinovat.
2. Toastový chléb zbavíme kůrky a střídku nahrubo rozdrtíme v sekacím strojku. V kastrůlku rozehřejeme polovinu másla a chlebové drobečky na něm orestujeme dozlatova. Přidáme zbylé, nasekané bylinky, druhý, prolisovaný stroužek česneku a nakonec i parmazán.
3. Váleček masa opečeme na rozehřátém oleji, osolíme, opepříme a položíme do pekáčku na hřebínek kostí. Shora maso poklademe připravenou parmazánovou směsí a dobře ji na něj přitiskneme. Cibuli oloupeme, nasekáme nahrubo a přidáme do pekáčku. Případně maso podlijeme troškou vody.
4. Maso pečeme v troubě vyhřáté na 160 °C asi 20-30 minut. Poté ho vyjmeme a necháme na teplém místě dojít. Kosti rozřízneme na jednotlivá žebírka, vrátíme je do pekáčku, poprášíme moukou a pokapeme troškou vody, v níž jsme rozmíchali protlak. Žebírka vrátíme do trouby a při 220 °C je pečeme asi 10 minut. Kosti potom přendáme i s výpekem do kastrůlku, přidáme trochu vody a asi 10 minut je povaříme. Nakonec šťávu přecedíme.
5. Cuketu opláchneme, nakrájíme na kolečka a zprudka opečeme na rozehřátém oleji. Podáváme ji spolu se šťávou k upečenému masu.
Doba přípravy 50 (bez doby marinování) minut.
1 porce obsahuje 1353 kJ/323 kcal
Počet porcí/kusů 2