Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

7 báječných receptů na kuřecí stehna

  8:00aktualizováno  25. března 2019 21:20
Všichni víme, že stehýnka jsou šťavnatější než prsíčka a můžeme je připravit na desítky způsobů. Vyzkoušejte naše osvědčené recepty a opravdu si pochutnáte.

Kuřecí stehna s bylinkovou kůrkou

Suroviny: 4 kuřecí stehna, 1 lžička dijonské hořčice, 2 lžíce bazalkového pesta (ze sklenice), 1 lžíce nasekané petrželky, sůl, 8 plátků anglické slaniny, 8 snítek tymiánu, 2 lžíce másla

38503-116088_1

Postup:

1. Kuřecí stehna očistíme, omyjeme a osušíme. V misce smícháme hořčici s pestem a nasekanou petrželkou. Stehna lehce osolíme a potřeme bylinkovou směsí.

2. Každé stehno obalíme dvěma plátky slaniny a protkneme je snítkami tymiánu.

3. Stehna vložíme do pekáčku, přidáme máslo nakrájené na malé kousky, lehce podlijeme vodou, dáme do trouby vyhřáté na 190 °C a pečeme asi 50 minut dozlatova.

4. Rozdělíme na talíře a přelijeme výpekem. Podáváme s bylinkovým kuskusem.

Doba přípravy 60 minut.

1 porce obsahuje 1560 kJ/373 kcal

Počet porcí/kusů 4

Kuřecí stehna na citronech a česneku

Suroviny: 1 palička česneku, 50 g sušených rajčat, 500 ml vývaru, několik kapek tabaska, ?několik kapek worcesteru, 4 kusy kuřecích stehen á 280 g, 1 citron, 1 cibule, 150 ml suchého vermutu, lžička soli, čerstvě drcený pepř

38503-116089_1

?Postup:

1. Nejprve si připravíme marinádu. Česnek nasekáme na plátky a společně s nasekanými rajčaty dáme na pánev a zalijeme vývarem. Přidáme worcester, tabasko a svaříme. Pak necháme vychladnout.

2. Kuřecí stehna omyjeme a nožem uvolníme kůži, pod kterou nastrkáme na plátky nakrájenou půlku citronu a přidáme česnek z marinády.

3. Kuřecí stehna necháme marinovat několik hodin, nejlépe přes noc. Do pekáčku nakrájíme cibuli a položíme na ni osolená a opepřená kuřecí stehna. Zalijeme je marinádou a vermutem a pečeme asi 60 minut při 200 °C. Během pečení kuře přeléváme výpekem a podléváme vodou nebo vývarem. Výpek po upečení přecedíme a při podávání jím stehna podlijeme. Podáváme např. s různými druhy upravených brambor.

Doba přípravy 80 minut.

1 porce obsahuje 1579 kJ/377 kcal

Počet porcí/kusů 4

Kuřecí stehna s hroznovým vínem

Suroviny: 4 kuřecí stehna, sůl, 40 ml olivového oleje, 2 stroužky česneku, 4 snítky bazalky, 300 ml suchého bílého vína, 30 g hladké mouky, 40 g másla, 100 ml smetany 33%, 20 g strouhaného parmezánu, 300 g kuliček bílého a modrého vína, 50 ml portského

38503-116092_1

?Postup:

1. Stehna očistíme, osolíme, potřeme olejem a poklademe plátky česneku a lístečky bazalky. Zakryjeme je fólií a necháme 2 hodiny odležet.

2. Pak dáme stehna do pekáčku, podlijeme je třetinou vína a dáme do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečeme asi 45 minut. Mouku a máslo promícháme a připravíme si moučné máslo.

3. V rendlíku přivedeme k varu zbylé víno, přimícháme smetanu a moučné máslo. Důkladně prošleháme a necháme přijít k varu. Upečená stehna vyndáme, šťávu přilijeme do omáčky, přisypeme sýr a společně provaříme asi 20 minut.

4. Kuličky vína přepůlíme, zbavíme semínek a zprudka opečeme na zbylém oleji. Zalijeme portským a necháme odpařit. Stehna rozdělíme na talíře, přidáme omáčku a nakonec opečené víno.

Doba přípravy 60 (bez doby odležení) minut.

1 porce obsahuje 2551 kJ/609 kcal

Počet porcí/kusů 4

Pečená kuřecí stehna s bylinkovou kaší a piniovými oříšky

Suroviny: 4 kuřecí stehna, 4 snítky šalvěje, sůl, mletý černý pepř, rostlinný olej, 1 vanička Bohatého Bujónu Kuřecího, 800 g moučných brambor, 30 g másla, 2 stroužky česneku, několik snítek bazalky, tymiánu a majoránky, 40 g piniových oříšků, asi 200 ml mléka, na špičku nože muškátového květu

38503-116091_1

Postup:

1. Kuřecí stehna očistíme. U každého uvolníme kůži a vložíme pod ní snítku šalvěje. Stehna osolíme a opepříme. Pak je na oleji na pánvi opečeme.

2. Stehýnka přendáme do pekáčku. Přidáme k nim Bohatý Bujón a podlijeme je trochou vody. V troubě je při 190 °C za občasného přelévání výpekem pečeme asi 45 minut doměkka a dozlatova.

3. Brambory oloupeme, nakrájíme na kousky a vložíme hrnce s osolenou vodou. Uvaříme je doměkka. Mezitím na másle opečeme nadrobno nasekaný česnek a bylinky. Oříšky nasucho opražíme dozlatova.

4. Z brambor slijeme vodu a rozšťoucháme je s horkým mlékem. Do kaše vmícháme česnek s cibulkami a oříšky. Nakonec ji dochutíme muškátovým květem. Podáváme jako přílohu ke kuřeti.

Doba přípravy 60 minut.

1 porce obsahuje 2678 kJ/640 kcal

Počet porcí/kusů 4

Kuře na víně

Suroviny: 1 kuře (asi 1300 g), sůl, mletý černý pepř, 250 g žampionů, 4 rajčata, 2 cibule, 2 stroužky česneku, 150 g anglické slaniny, 2 lžíce oleje, 1-2 snítky tymiánu, 2 bobkové listy, šalvěj, 300 ml červeného vína

38503-116093_1

?Postup:

1. Kuře opláchneme a osušíme. Rozdělíme ho na čtyři porce, osolíme a opepříme. Očištěné žampiony, rajčata a cibuli nakrájíme na větší kousky. Česnek oloupeme a nakrájíme na plátky. Slaninu nakrájíme na nudličky.

2. Pekáček vymažeme olejem. Zeleninu, žampiony a slaninu zlehka promícháme. Polovinu směsi dáme na dno pekáčku. Na ni položíme kuřecí maso, přidáme tymián, bobkový list a šalvěj a nakonec zbylou směs.

3. Kuře podlijeme červeným vínem, přiklopíme a dusíme v troubě při 200 °C doměkka. Během dušení podle potřeby podléváme vodou nebo vývarem.

4. Asi 15 minut před koncem dušení kuře odklopíme a dopečeme dozlatova. Podáváme s těstovinami.

Doba přípravy 90 minut.

1 porce obsahuje 2212 kJ/528 kcal

Počet porcí/kusů 4

Kuře á la bažant

Suroviny: 1 cibuli, 50 g anglické slaniny, 1 kuře (asi 1200 g), sůl, 6 kuliček černého pepře, 2 bobkové listy, 3 kuličky nového koření, 1 lžíci másla, 250 ml drůbežího vývaru, 800 g červeného zelí, 2 lžíce oleje, 150 ml červeného vína, ?dle chuti cukr a citronovou šťávu, ?špetku sušeného tymiánu, asi 2 lžíce brusinkové zavařeniny

38503-116094_1

?Postup:

1. Cibuli oloupeme a nahrubo nasekáme. Slaninu nakrájíme na nudličky. Kuře očistíme, omyjeme a osušíme. Naporcujeme ho a osolíme.

2. Porce kuřete vložíme do pekáčku. Posypeme je nakrájenou cibulí a slaninou. Přidáme pepř, bobkové listy, nové koření a lžíci másla. Kuře podlijeme vývarem, přiklopíme ho a vložíme do trouby. Při 190 °C ho dusíme asi 40 minut.

3. Podušené kuře odklopíme a dalších asi 15 minut opékáme dozlatova. Během pečení ho přeléváme výpekem a podle potřeby přiléváme vodu.

4. Zelí zbavíme svrchních listů i košťálu a nakrájíme na tenké nudličky. V hrnci ho na rozehřátém oleji krátce orestujeme. Poté ho podlijeme vínem, dochutíme solí, cukrem i citronovou šťávou, přidáme k němu tymián a podusíme ho. Když je měkké, vmícháme do něj brusinkovou zavařeninu. Podáváme ke kuřeti.

Doba přípravy 75 minut.

1 porce obsahuje 2298 kJ/549 kcal

Počet porcí/kusů 4

Kuřecí stehno plněné nádivkou s dýňovými semínky

Suroviny: 4 kuřecí stehna (800 g), 1 snítka tymiánu, 2 mrkve, 3 rohlíky, 5 lžic mléka, 4 vejce, 3 lžíce dýňových semínek, sůl, 150 g másla, bylinky na ozdobení

38503-116095_1

Postup:

1. Kuřecí stehna očistíme, v horní části uvolníme kost a vykroutíme ji. Pak stehna omyjeme a osušíme.

2. Tymián opláchneme a lístečky otrháme. Mrkev očistíme, nakrájíme na kostičky, povaříme asi 3 minuty ve vroucí vodě doměkka a scedíme. Rohlíky nakrájíme na kostičky, nasypeme je do mísy a navlhčíme mlékem. Přidáme vejce, lístečky tymiánu a mrkev. Vše promícháme, přisypeme dýňová semínka a podle chuti osolíme.

3. Stehenní kapsy naplníme připravenou nádivkou a uzavřeme párátky. Vložíme je do pekáčku a poklademe máslem nakrájeným na plátky. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 40 minut dozlatova. Během pečení podle potřeby podléváme trochou vody a přeléváme vypečenou šťávou.

4. Plněná stehna se šťávou rozdělíme na talíře a ozdobíme čerstvou bylinkou. Jako přílohu podáváme vařené brambory a podušenou zeleninovou směs.

Doba přípravy 60 minut.

1 porce obsahuje 3126 kJ/747 kcal

Počet porcí/kusů 4

Témata: Máslo, česnek, víno, sůl
  • Nejčtenější

Není sako jako sako. Sáhněte s klidem po barvách a nových materiálech

Není kabát jako kabát a není sako jako sako. Hravé jarní modely využijete až do podzimu, tak ne nebojte a nějaký si v...

Horoskop pro každé znamení na 17. týden roku 2024

Apríl se pomalu blíží ke svému konci, jaké dny nás čekají podle hvězd, než přijde zamilovaný máj? Raci, rozhodli jste...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vztah s kolouškem ženám svědčí. S mladším mužem rozkvetou a ožijí

Vztahy starších žen s mladšími muži byly dřív tabu. I když existovaly, nemluvilo se o nich. Dnes je pěstuje stále více...

Zpomalte stárnutí své pleti. Tyto účinné látky vám s tím pomůžou

Stárnutí je přirozenou součástí života a dříve či později dostihne všechny. Někdy je ale možné jeho projevy zmírnit a...

Usedněte na kolo. Dojedete si pro zdraví, fyzičku i lepší náladu

Rekreační cyklistika patří mezi oblíbené sporty. Mnozí lidé vyrážejí na kole na výlety, někteří na něm jezdí do práce...

Neutápějte se v minulosti. Chyby dělá každý, ale ať vás nesemelou

Každý člověk udělá někdy v životě chybu. Nezřídka si ji vyčítá, neustále myslí na její následky, vrací se k ní a trápí...

PARTY roku v pražských Letňanech představila vesmír plný zážitků

Nezapomenutelná IQOS PARTY připravila návštěvníkům v pražských Letňanech večer plný unikátních zážitků, jejichž...

Jaro je ideální čas na restart. Dejte šanci novým začátkům

Mnoho lidí jaro vidí jako šanci na nový a mnohem lepší začátek. A mají pravdu, vše se probouzí, ve vzduchu vládne...

Psycholožka: Sny má každý. Někdo si je nepamatuje a málokdo jim rozumí

Není to jen o tom, že se vám něco zdá. Sny odrážejí vaši duši i životní období, v němž se nacházíte. Dokážou pomoci i...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...