18. ledna 2014
 | 
Foto: Kulinární studio Bauer Media
Vepřové maso patří v naší zemi k těm nejčastějším, třeba česká zabíjačka nemá ve světě konkurenci. Tyto recepty ale nejsou na zabíjačku, ale na chutné dobroty z libového masa.
1 / 8

Vepřová pečínka s toskánskými bylinkami
Suroviny:
800 g vepřové pečeně, 2 stroužky česneku, sůl, 6 snítek tymiánu, 2 větvičky rozmarýnu, 2 lístky šalvěje, asi 2 lžíce oleje, 2 lžíce rajského protlaku, 120 ml červeného vína, 600 g malých brambor

Pracovní postup:
1. Maso opláchneme, osušíme a povrch nařízneme do mřížky. Česnek oloupeme a utřeme se solí. Tymián, rozmarýn a šalvěj opláchneme a vše nasekáme. Do zářezů v mase vetřeme česnek a bylinky.
2. Maso dáme do pekáčku vytřeného lžící oleje. Protlak rozmícháme ve víně a přilijeme k masu. Dáme péct do trouby vyhřáté na 200 °C.
3. Mezitím oloupeme brambory, opláchneme je a rozkrájíme na menší kousky. Potřeme je zbylým olejem a osolíme. Brambory přidáme na stranu do pekáčku k masu a opékáme asi 10 minut.
4. Pak teplotu snížíme na 160 °C a dopékáme asi 30 minut. Měkké maso vyjmeme a necháme na teplém místě 10 minut dojít. Vepřovou pečínku nakrájíme na plátky a podáváme s bramborami, přelitými vypečenou šťávou. Vhodný je i lehký zeleninový salát.

Doba přípravy 70 minut.
1 porce obsahuje 1749 kJ/418 kcal
Počet porcí/kusů 4

1 / 8