7. ledna 2014
Telecí maso má velmi jemnou chuť, je libové a lehce stravitelné, proto se často zařazuje do dietních jídelníčků.
1 / 7

Telecí roláda s rajčaty
Suroviny: 2 starší housky, 500 ml vývaru, 80 g špeku, 4 cibule, 3 lžíce  piniových oříšků, 2 lžíce nasekané petrželky, 50 g sušených rajčat naložených v oleji, sůl, mletý černý pepř, 800 g telecí kýty, asi 4 lžíce oleje, 2 stroužky česneku, 1 mrkev, 1/4 celeru, 200 ml suchého bílého vína, asi 1 lžíce hladké mouky, 2 jablka

Pracovní postup:
1. Housky nakrájíme na kostičky, zakapeme je trochou vývaru a necháme je změknout. Špek a dvě cibule nakrájíme na malé kostičky. Špek osmahneme na pánvi. Přidáme nakrájené cibule, piniové oříšky a nasekanou petrželku a vše orestujeme. Pánev odstavíme a přidáme do ní okapaná, na kousky nakrájená rajčata, navlhčenou housku, sůl a pepř. Vše promícháme.
2. Telecí kýtu rozřízneme na velký plát a rozklepeme ji přes mikroténovou fólii. Rozprostřeme na ni směs z pánve a stočíme ji. Roládu svážeme provázkem a ze všech stran opečeme na oleji v pekáčku.
3. Zbylé cibule nakrájíme na měsíčky, česnek nasekáme nadrobno. Mrkev s celerem nakrájíme na kousky. Vše přidáme do pekáčku k masu. Roládu podlijeme zbylým vývarem a vínem. V troubě ji při 180 °C pečeme asi 50 minut.
4. Upečenou roládu vyndáme z pekáčku, šťávu dle potřeby rozředíme vodou, zahustíme ji moukou rozmíchanou v troše vody a dochutíme ji. Vložíme do ní na měsíčky pokrájená jablka a asi 10 minut ji povaříme. Roládu podáváme se šťávou a vařenými brambory.

Doba přípravy 90 minut.
1 porce obsahuje 2887 kJ/690 kcal
Počet porcí/kusů 4

1 / 7