4. prosince 2013
Svátky se rychle blíží a vy už přemýšlíte na štědrovečerní tabulí? Máme pro vás recepty na vánoční polévky, které vám zpestří slavnostní hostinu.
1 / 8

Vánoční rybí polévka
Suroviny: 1 kapří hlava, 
1 malá cibule, 
6 kuliček černého pepře, 
sůl, 
200 ml suchého bílého vína, 
200 g kapřího masa (od ocasu), 
60 g másla, 
40 g hladké mouky, 
1 velká mrkev, 
2 stonky řapíkatého celeru, 
6 hlaviček růžičkové kapusty, 
špetka muškátového květu, 
4 plátky bílého toastového chleba, 
petrželka na ozdobu

Postup:
1.
Rybí hlavu omyjeme, odstraníme žábry s očima a vložíme do hrnce se studenou vodou. Cibuli oloupeme, rozpůlíme a s pepřem i vínem přidáme do hrnce. Přivedeme k varu, osolíme a zvolna hodinu vaříme. Asi 20 minut před koncem vaření přidáme očištěné rybí maso (vcelku).
2. V hrnci připravíme z másla a mouky světlou jíšku. Zalijeme ji zchladlým, přeceděným rybím vývarem, dobře ji rozmícháme a necháme zvolna provářet. Mrkev, celer a růžičkovou kapustu očistíme, nakrájíme na kousky, přisypeme do hrnce a uvaříme doměkka.
3. Rybí maso zbavíme kostí a vložíme je do hotové polévky. Dochutíme ji solí a muškátovým květem.
4. Z plátků toastového chleba vykrájíme formičkou hvězdičky, které v troubě na pečicím papíru nebo nasucho na pánvi opečeme dozlatova. Polévku rozdělíme do talířů, doplníme hvězdičkovými krutonky a ozdobíme petrželkou.

Doba přípravy 115 minut.
1 porce obsahuje 1410 kJ/337 kcal
Počet porcí/kusů 4

1 / 8