Vánoční rybí polévka
Suroviny: 1 kapří hlava, ?1 malá cibule, ?6 kuliček černého pepře, ?sůl, ?200 ml suchého bílého vína, ?200 g kapřího masa (od ocasu), ?60 g másla, ?40 g hladké mouky, ?1 velká mrkev, ?2 stonky řapíkatého celeru, ?6 hlaviček růžičkové kapusty, ?špetka muškátového květu, ?4 plátky bílého toastového chleba, ?petrželka na ozdobu
Postup:
1. Rybí hlavu omyjeme, odstraníme žábry s očima a vložíme do hrnce se studenou vodou. Cibuli oloupeme, rozpůlíme a s pepřem i vínem přidáme do hrnce. Přivedeme k varu, osolíme a zvolna hodinu vaříme. Asi 20 minut před koncem vaření přidáme očištěné rybí maso (vcelku).
2. V hrnci připravíme z másla a mouky světlou jíšku. Zalijeme ji zchladlým, přeceděným rybím vývarem, dobře ji rozmícháme a necháme zvolna provářet. Mrkev, celer a růžičkovou kapustu očistíme, nakrájíme na kousky, přisypeme do hrnce a uvaříme doměkka.
3. Rybí maso zbavíme kostí a vložíme je do hotové polévky. Dochutíme ji solí a muškátovým květem.
4. Z plátků toastového chleba vykrájíme formičkou hvězdičky, které v troubě na pečicím papíru nebo nasucho na pánvi opečeme dozlatova. Polévku rozdělíme do talířů, doplníme hvězdičkovými krutonky a ozdobíme petrželkou.
Doba přípravy 115 minut.
1 porce obsahuje 1410 kJ/337 kcal
Počet porcí/kusů 4