19. listopadu 2013
Zelenina je základem tisíce jídel. My pro vás máme osm receptů, které možná neznáte.
1 / 8

Zeleninové ragú s jáhlovými kroketami
Zeleninové ragú:

1000 g zeleniny (růžičková kapusta, mrkev a kedlubna), 
sůl, 
1 cibule, 
50 g másla, 
50 g hladké mouky, 
200 ml smetany na vaření, 
mletý bílý pepř

Jáhlové krokety: 
20 g másla, 
1 malá cibule, 
200 g jáhel, 
1 vejce, 
hrst sekané petrželky, 
sůl, 
muškátový květ, 
rostlinný olej

Postup:
1.
Zeleninu očistíme. Mrkev s kedlubnou nakrájíme na kostičky. Vše vložíme do vroucí osolené vody a uvaříme na skus. Zeleninu scedíme a necháme vychladnout. Vývar si ponecháme.
2. Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a zpěníme na másle. Vmícháme mouku. Jíšku zalijeme asi 500 ml vývaru ze zeleniny a asi 15 minut necháme provařit. Pak přilijeme smetanu a přidáme vařenou zeleninu. Omáčku dochutíme solí a bílým pepřem a prohřejeme.
3. Na másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli. Přisypeme propláchnuté jáhly a zalijeme je 500 ml vody nebo zeleninového vývaru. Na velmi mírném ohni je podusíme doměkka. Necháme je vychladnout. Pak do nich vmícháme vejce a petrželku a dochutíme je solí a muškátovým květem.
4. Z jáhlové hmoty vytvarujeme šištičky. Na oleji je ze všech stran opečeme dozlatova.

Doba přípravy 80 minut.
1 porce obsahuje 2553 kJ/610 kcal
Počet porcí/kusů 4

1 / 8