13. listopadu 2013
Luštěniny by měly být pravidelnou součástí našich jídelníčků. Vyzkoušejte tedy naše osvědčené dobroty.
1 / 7

Čočka v lilku
Suroviny:
250 g čočky, 
sůl, 
3 lilky, 
1 cibule, 
3 stroužky česneku, 
2 rajčata, 
2 papriky, 
3 lžíce olivového oleje, 
mletý černý pepř, 
špetku chilli koření, 
lístečky z 1 snítky rozmarýnu, 
100 g strouhaného parmazánu, 
2 lžíce strouhanky

Postup:
1.
Čočku propláchneme, zalijeme vodou a 2 hodiny necháme bobtnat. Poté ji uvaříme doměkka. Těsně před koncem vaření ji osolíme. Scedíme ji a necháme okapat.
2. Lilky omyjeme a vložíme do hrnce s vroucí vodou. Asi 5 minut je povaříme. Pak je z hrnce vyjmeme a necháme trochu zchladnout. Podélně je rozkrojíme a vydlabeme tak, aby z nich vznikly "lodičky" k naplnění.
3. Cibuli a česnek oloupeme, rajčata s paprikami očistíme. Vše nakrájíme nadrobno. V pánvi rozehřejeme asi 2 lžíce oleje a necháme na něm zezlátnout cibuli s česnekem. Přidáme papriky s rajčaty a orestujeme je. Vmícháme čočku a rozmarýn. Vše dochutíme solí, pepřem a chilli a odstavíme.
4. Lodičky lilku mírně osolíme a naplníme směsí z pánve. Vložíme je do vymaštěné pekáčku a v troubě při 200 °C necháme zapékat. Asi po 10 minutách je posypeme směsí strouhanky a parmazánu. Pod grilem je dopékáme, dokud posypka nezezlátne.

Doba přípravy 70 (bez bobtnání) minut.
1 porce obsahuje 1173 kJ/280 kcal
Počet porcí/kusů 6

1 / 7