4. listopadu 2013
Plněná, s ovocem, v listovém těstíčku… všechny způsoby jsou snadné na přípravu a luxusní na chuť.
1 / 7

Medailonky z vepřové panenky s jablky na calvadosu
Suroviny:
2 vepřové panenky, 
2 lžíce olivového oleje, 
sůl, 
čerstvě drcený černý pepř, 
500 g menších jablek, 
šťáva z 1 pomeranče, 
8 šalotek, 
50 g másla, 
100 ml calvadosu, 
100 ml nesoleného drůbežího vývaru

Postup:
1.
Panenky opláchneme, osušíme a očistíme od blan. Potom je nakrájíme na medailonky a ty tlakem dlaně lehce rozmáčkneme. Medailonky zprudka opečeme na olivovém oleji, osolíme a opepříme. Pak je odstavíme, vyndáme z pánve a necháme na teplém místě.
2. Jablka opláchneme a 3/4 jich oloupeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na osminky. Zbylá nakrájíme na plátky. Všechna jablka v míse promícháme s pomerančovou štávou.
3. Šalotku oloupeme, nakrájíme najemno a necháme v kastrolu na másle zesklovatět. Přidáme jablka s pomerančovou štávou, polovinu calvadosu, lehce osolíme a opatrně promícháme. Pod poklicí pozvolna dusíme, dokud jablka téměř nezměknou.
4. Jablka rozprostřeme do pekáčku a poklademe opečeným masem. Výpek z masa v pánvi dáme na sporák, zalijeme vývarem a svaříme na polovinu. Maso s jablky dáme do trouby vyhřáté na 170 °C asi na 8 minut. Během pečení k němu přilijeme výpek. Nakonec maso vyndáme, zbylý calvados opatrně nahřejeme v malém rendlíku, přelijeme do naběračky a zapálíme. Hořící calvados potom opatrně přelijeme přes maso a necháme vyhořet.
5. Jablka s masem rozdělíme na talíře a podáváme s opečeným bramborem nebo dušenou rýží.

Doba přípravy 50 minut.
1 porce obsahuje 1675 kJ/400 kcal
Počet porcí/kusů 4

1 / 7