18. října 2013
Zahřejí i zachutnají. Lahodné polévky, které mají nádech exotiky.
1 / 7

Cuketová polévka
Suroviny:
1 cibule
, stroužek česneku
, 150 g žampionů, 
750 g cukety
, 1 lžíce slunečnicového oleje, 
1 citron
, 400 ml zeleninového vývaru
, 1 bobkový list
, špetka muškátového oříšku
, 200 g taveného sýra, 
mletý pepř, 
sůl
, cherry rajčátka na ozdobení

Postup:
1.
Cibuli a česnek oloupeme a usekáme nadrobno. Žampiony očistíme a nakrájíme na slabé plátky.
2. Cuketu očistíme, omyjeme a rozkrájíme na menší kousky. Houby krátce orestujeme na oleji a vyjmeme. Na vypečeném tuku necháme zesklovatět cibuli a česnek, potom přidáme cuketu a lehce ji opečeme.
3. Zalijeme ji citronovou šťávou, zeleninovým vývarem a přidáme ještě asi 200 ml vody. Ochutíme bobkovým listem a muškatovým oříškem. Povaříme asi10 minut, necháme mírně zchladnout a vyjmeme bobkový list. Potom cukety ve vývaru rozmixujeme.
4. Do cuketového základu přidáme sýr a za mírného varu jej necháme roztavit. Polévku ochutíme pepřem, solí a muškátovým oříškem. Přisypeme orestované žampiony a už je jen krátce prohřejeme. Před podáváním ozdobíme polévku slabými plátky cukety a cherry rajčátky.

Doba přípravy 60 minut.
1 porce obsahuje 976 kJ/233 kcal
Počet porcí/kusů 4

1 / 7