16. října 2013
Staří Řekové věřili, že nadměrná konzumace lilku připraví člověka o rozum. Proto jej zvali jablkem bláznů. Později se přišlo na to, že když se nejí syrový, ale tepelně upravený, je vše v pořádku a velmi zdravý.
1 / 6

Lilkové sendviče
Suroviny:
2 menší lilky, 
olej, 
sůl, 
mletý pepř, 
mletý římský kmín, 
2 papriky, 
100 g rajčátek, 
200 g sýru ricotta, 
čerstvá bazalka

Postup:
1.
Lilky podélně nakrájíme na plátky silné asi 1 cm. Posypeme je solí a necháme 30 minut odležet. Pak je opláchneme a osušíme papírovým ubrouskem.
2. Na pánvičce rozehřejeme malé množství oleje a plátky lilku po obou stranách opečeme dohněda. Vyndáme je na papírový ubrousek a necháme odsát přebytečný olej. Osolíme je, opepříme a posypeme římským kmínem.
3. V pánvi rozpálíme 1 lžíci oleje a opečeme na něm papriky, které ihned zabalíme do mikroténové fólie a necháme zapařit. Pak je oloupeme a nakrájíme na proužky. Rajčátka zprudka opečeme na oleji a nakrájíme na plátky.
4. Opečené lilky potřeme ricottou. Na ni položíme nakrájené papriky a rajčátka a posypeme čerstvými lístky bazalky. Přiklopíme zbylými plátky lilku a ozdobíme stejným způsobem. Nakonec sendviče podle chuti osolíme a opepříme. Můžeme je zpevnit párátkem.

Doba přípravy 40 (bez doby odležení) minut.
1 porce obsahuje 703 kJ/168 kcal
Počet porcí/kusů 4

1 / 6