14. října 2013
Brambory můžete upravovat snad na tisíc způsobů. Máme pro vás sedm trochu netradičních variant.
1 / 7

Bramboráčky se lněným semínkem
Suroviny:
100 g pohankové mouky, 
2 vejce, 
100 g jáhel, 
600 g brambor, 
3 lžíce lněného semínka, 
sůl, 
mletý pepř, 
2 lžičky majoránky, 
3 stroužky česneku, 
2 lžíce sádla

Postup:
1.
Pohankovou mouku nasypeme do mísy, přidáme vejce a asi 40 ml vody. Vše dobře promícháme. Necháme asi 2 hodiny uležet.
2. Jáhly propláchneme pod studenou vodou a dáme do hrnce. Zalijeme je dvojnásobným množstvím vody a přivedeme k varu. Vaříme asi 15-20 minut, odstavíme a necháme vychladnout.
3. Brambory očistíme, nastrouháme najemno a vymačkáme přebytečnou vodu. Promícháme je s pohankovou směsí, přidáme jáhly a lněné semínko. Osolíme, opepříme, dochutíme majoránkou a prolisovaným česnekem.
4. Těsto důkladně promícháme. Na pánvi rozehřejeme sádlo nebo olej. Z těsta tvoříme malé placičky a po obou stranách je upečeme dozlatova. Pokládáme je na papírový ubrousek, který odsaje přebytečný tuk. Podáváme se zeleninovým salátem.

Doba přípravy 60 (bez doby odležení) minut.
1 porce obsahuje 1685 kJ/402 kcal
Počet porcí/kusů 4

1 / 7