Okouzlující krajina s vinicemi a cypřiši, voňavý pršut, města na vysokých kopcích, víno plné chuti... Až se zhluboka nadechnete ovzduší piniových hájů, budete si přát jediné – aby vaše dovolená v Toskánsku nikdy neskončila.
Jezte a pijte
Jednoduchá, ale plná chutí a vůní, taková je toskánská kuchyně. Typický je pro ni olivový olej, nesolený bílý chléb, zvěřina, zelenina a fazole. Hostinu odstartují crostini, malé opečené chlebíčky s nejrůznějším zdobením. Pokud máte chuť na pořádnou porci masa, v jídelníčku ukažte na Costata alla Fiorentina, tedy obrovský biftek s kostí, opepřený a lehce propečený, po němž budete i se svým spolustolovníkem odcházet od stolu pěkně přecpaní. Váží totiž minimálně kilo. Na závěr zakousněte cantuccini – mandlové sušenky, které se tradičně jedí namáčené v dezertním víně. Víno se v Toskánsku vyrábí už od třináctého století a staletí vinařských zkušeností spolu s ideálním podnebím jsou cítit v každém doušku. Ochutnejte hlavně chianti, robustní červené víno, které se vyrábí ve stejnojmenném regionu. Za pár eur si ho můžete dát v každé restauraci nebo přímo na vinicích.
Vylezte na věž
Ať už se rozhodnete pro věž na náměstí v Sieně, nebo dóm ve Florencii, nemine vás pěkná řada schodů a pak následný omračující výhled. Legendární věže se vypínají v malebném náhorním městečku San Gimignano. Kromě prozkoumání jeho klikatých uliček vám doporučujeme i prohlídku z okolní krajiny. Teprve při pohledu z dálky vám bude jasné, proč
se San Gimignanu někdy přezdívá ‚středověký Manhattan‘.