Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

8 receptů na přípravu kapra

  6:00aktualizováno  31. března 2019 13:28
Kapr nemusí být jen smažený na Vánoce. Existují stovky receptů, jak tuto rybu chutně připravit. My jsme pro vás připravili 8 vyzkoušených receptů, které vás jistě nezklamou.

Kapr v bylinkovém těstíčku

Suroviny:

  • 800 g očištěného kapra (podkovy)
  • sůl
  • 1 citron

Těstíčko:

  • svazek bylinek (kopr, bazalka, tymián)
  • 2 vejce
  • 100 ml piva
  • 200 g hladké mouky
  • olej na smažení


35766-103950_1


Postup:

1. Kapří podkovy opláchneme a osušíme. Pokapeme je po obou stranách citronovou šťávou, osolíme a necháme v chladu krátce odležet.

2. Mezitím si připravíme těstíčko. Bylinky opláchneme, necháme okapat a nasekáme nadrobno. Vejce rozšleháme s pivem, po částech zašleháme hladkou mouku a ochutíme vegetou. Nakonec do těstíčka přidáme nasekané bylinky.

3. Na pánvi rozehřejeme olej. Podkovy namočíme do těstíčka a zvolna po obou stranách osmažíme dozlatova. Podáváme s vařenými bramborami a zeleninovým salátem.


Doba přípravy 45 minut.

1 porce obsahuje 2114 kJ/505 kcal

Počet porcí/kusů 4



Kapr na kmíně

Suroviny:

  • 4 podkovy z kapra (asi 800 g)
  • sůl
  • šťáva z 1 citronu
  • kmín
  • asi 50 g másla


35766-103951_1


Postup:

1. Podkovy z kapra očistíme. Osolíme je, pokapeme citronovou šťávou a posypeme kmínem. Zabalíme je do potravinové fólie a na 20 minut uložíme do chladna proležet.

2. Troubu předehřejeme na 180 °C. Pekáček lehce vymažeme máslem a rozložíme do něj porce ryby.

3. Podkovy pokapeme rozpuštěným zbylým máslem, podlijeme troškou vody a vložíme do trouby. Za občasného přelévání výpekem je pečeme dozlatova asi 30 minut. Podáváme s vařeným bramborem nebo pečivem.


Doba přípravy 40 (bez času na odležení) minut.

1 porce obsahuje 1116 kJ/267 kcal

Počet porcí/kusů 4



Kapr na kari a zelenině

Suroviny:

  • 2 mrkve
  • 1/2 malého celeru
  • 1 malý pórek
  • 1 velká cibule
  • 1 brambor
  • 1 hlavička česneku
  • 1 lžička kari koření
  • sůl
  • pepř
  • 1 kávová lžička kmínu
  • 1 očištěný a rozporcovaný kapr
  • 2 lžíce oleje nebo rozpuštěného sádla

35766-103952_1


Postup:

1. Mrkev, celer a pórek očistíme, cibuli a brambor oloupeme. Mrkev s celerem nastrouháme nahrubo. Pórek nakrájíme na kolečka, cibuli a brambor na kostičky.

2. Stroužky česneku oloupeme a prolisujeme do misky. Přidáme kari koření, špetku soli, pepře, kmín a směs dobře promícháme. Porce kapra osolíme a z obou stran potřeme připravenou kašičkou.

3. Na dno pekáčku nalijeme olej nebo sádlo. Veškerou zeleninu v míse promícháme, lehce osolíme a vsypeme do pekáčku.

4. Zeleninu poklademe porcemi kapra, vše podlijeme trochou vody a pekáček vložíme do trouby. Při 180 °C pečeme pod pokličkou 30 minut. Poté kapra odklopíme a 10-15 minut dopékáme.


Doba přípravy 60 minut.

1 porce obsahuje 1657 kJ/396 kcal

Počet porcí/kusů 4



Kapr po italsku

Suroviny:

  • 1000 g kapra
  • 80 g hladké mouky
  • 2-3 bílky
  • 80 g strouhanky
  • 2 lžíce strouhaného parmazánu
  • sůl
  • pepř
  • 1 cibule
  • 60 g sádla
  • 60 ml oleje
  • 1 malý svazek petrželky
  • 1 paprika
  • 1 citron


35766-103953_1


Postup:

1. Bílky našleháme a promícháme se strouhankou a nastrouhaným parmazánem. Porce kapra osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce a pak v bílkové směsi.

2. Cibuli a petrželku nasekáme najemno. Na pánvi rozehřejeme olej a sádlo, osmahneme na něm nasekanou cibulku a petrželku.

3. K cibuli vložíme porce kapra a opečeme je po obou stranách dozlatova.

Podáváme ozdobené nakrájenou paprikou a citronem.


Doba přípravy 30 minut.

1 porce obsahuje 3103 kJ/741 kcal

Počet porcí/kusů 4

Kapr v sýrovém těstíčku s bramborovým salátem s klíčky

Suroviny:

  • 400 g brambor
  • 1/2 lžičky drceného kmínu
  • 1 červenou cibuli
  • 1 mrkev
  • 4 lžíce sušených rajčat
  • 250 g sójových klíčků
  • 125 g bílého jogurtu
  • 1 lžíce hořčice
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 2 lžíce kondenzovaného mléka
  • 1 lžíce sekané petrželky
  • 1 lžíce sekané máty
  • sůl


35766-103954_1


Postup:

1. Brambory omyjeme a dáme vařit do vody s kmínem. Uvařené brambory scedíme, necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na plátky.

2. Oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky, oškrábanou mrkev nakrájíme na kolečka a sušená rajčata na nudličky. Sójové klíčky přecedíme, přecedíme a necháme okapat. Potom vše přidáme k bramborovým plátkům.

3. V misce rozmícháme bílý jogurt, hořčici, citronovou šťávu, zázvor, kondenzované mléko, petrželku, mátu a dochutíme solí. Zálivkou pokapeme směs brambor a sójových klíčků a dobře promícháme. Salát necháme 15 minut odležet.

Výborně chutná ke klasickému smaženému kaprovi.


Doba přípravy 60 minut.

1 porce obsahuje 1920 kJ/459 kcal

Počet porcí/kusů 4



Kapr po židovsku

Suroviny:

  • 1 celý kapr (asi 1500 g)
  • 160 g čerstvých hub
  • 300 g žampionů
  • 30 g másla
  • 2 rohlíky
  • 4 lžíce mléka
  • 3 vejce
  • pepř
  • sůl
  • 4 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 10 koktejlových rajčat
  • 2 lžíce sekané petrželky
  • čerstvě mletý červený pepř


35766-103955_1


Postup:

1. Očištěné houby a polovinu žampionů nakrájíme na menší kousky a krátce osmahneme na másle. Necháme vychladnout. Rohlíky pokrájíme na plátky, navlhčíme mlékem, rozmělníme vidličkou a přidáme žloutky. Směs osolíme, opepříme a vmícháme vychladlé houby.

2. K bílkům přidáme špetku soli a vyšleháme tuhý sníh, který lehce vmícháme do nádivky. Očistěnéhovykuchaného kapra naplníme směsí a zašijeme kuchyňskou nití.

3. Kapra dáme do pekáčku a ze všech stran krátce opečeme na másle. Pak rybu polijeme olejem, podlijeme malým množstvím vody, přikryjeme alobalem a vložíme do trouby předehřáté na 170 °C a pečeme asi 50 minut. Rybu během pečení přeléváme výpekem. Poté odstraníme alobal a dopečeme dozlatova.

4. Na pánvi rozpálíme 2 lžíce oleje, na kterém necháme zesklovatět cibuli nakrájenou na kolečka. Přidáme druhou polovinu nakrájených žampionů a koktejlová rajčata a krátce podusíme. Dopečenou rybu posypeme petrželkou a červeným pepřem a podáváme s žampionovou směsí.


Doba přípravy 90 minut.

1 porce obsahuje 2480 kJ/592 kcal

Počet porcí/kusů 4



Kapr se slaninou

Suroviny:

  • 1 středně velký kapr (asi 2000 g)
  • 120 g slaniny
  • 3 stroužky česneku
  • mletá červená paprika
  • sůl
  • 4 lžíce oleje
  • 2 lžíce másla
  • 100 ml bílého vína nebo
  • 100 ml rybího vývaru
  • 50 g mandlových lupínků


35766-103956_1

Postup:

1. Kapra vykucháme, očistíme od šupin, důkladně omyjeme, osušíme a nakrájíme na podkovy. Slaninu nakrájíme na hranolky a kapra jimi protkneme. Pak jej potřeme prolisovaným česnekem, mletou paprikou a osolíme.

2. Kapra položíme do pekáčku s rozehřátým olejem, poklademe ho kousky másla a pečeme ve vyhřáté troubě při 180°C. Během pečení kapra podléváme bílým vínem nebo rybím vývarem. Asi 10 minut před koncem pečení posypeme kapra mandlovými lupínky a dopečeme.

3. Kapra podáváme ozdobeného plátky citronu a čerstvou zeleninou. Vhodnou přílohou jsou vařené nebo opečené brambory.


1 porce obsahuje 4214 kJ/1006 kcal

Počet porcí/kusů 4



Kapr na provensálském koření

Suroviny:

  • 1 celý kapr (asi 2500 g)
  • 200 g mrkve
  • 120 g petržele
  • 180 g celeru
  • 1 pórek
  • 100 g másla
  • 250 g brambor
  • sůl
  • provensálské koření
  • 50 g mandlových lupínků
  • 1 citron


35766-103957_1


Postup:

1. Kapra vykucháme, zbavíme šupin a odkrojíme pouze spodní ploutve. Celého kapra důkladně omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme.

2. Mrkev, petržel, celer a pórek očistíme a rozkrájíme. Kapra osolíme a posypeme provensálským kořením. Takto upraveného kapra ,posadíme" na dvě rozkrojené brambory do pekáče. Okolo kapra rozložíme na hranolky nakrájenou zeleninu a zalijeme ji dostatečným množstvím vody tak, aby byla ponořená. Na kapra položíme plátky másla.

3. Rybu vložíme do vyhřáté trouby a pečeme nepřiklopenou při teplotě cca170-180°C asi 50-60 minut. Během pečení kapra přeléváme výpekem. Těsně před dopečením jej posypeme mandlovými lupínky.

4. Hotového kapra naporcujeme. Maso nařízneme u hřbetní ploutve a porce opatrně stahujeme pomocí vidličky z kostí. Kosti zůstanou v pekáči. Brambory připravované spolu s kaprem nejíme, slouží k tomu, aby do sebe natáhly rybinu. Kapra ozdobíme listy řapíkatého celeru a podáváme s vařenými bramborami.


Doba přípravy 90 minut.

1 porce obsahuje 4360 kJ/1041 kcal

Počet porcí/kusů 4


Autor:
  • Nejčtenější

Devadesátky jsou zpět! Oblékněte ikonické trendy, které už jste nosily

Éra 90. let výrazně ovlivnila jak hudebně-kulturní, tak módní scénu. Přinesla s sebou ikonické trendy, které jedna část...

Horoskop pro každé znamení na 16. týden roku 2024

Co nás čeká v druhé polovině dubna podle hvězd? Blíženci, váš čas mimo hlavní události končí. Předvedete své názory,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Není sako jako sako. Sáhněte s klidem po barvách a nových materiálech

Není kabát jako kabát a není sako jako sako. Hravé jarní modely využijete až do podzimu, tak ne nebojte a nějaký si v...

Trenčkot, košile, pouzdrová sukně. Okoukněte hvězdy jarního šatníku

Každá sezona má ve světě módy své oblíbence. Možná už je máte v šatníku, jinak je nejvyšší čas zauvažovat o jejich...

Kosmetický kalendář: jak často mýt vlasy a používat sérum nebo masku

Úkonů, které jsou třeba pro krásu, je víc než dost. Někdy bývá těžké si to všechno zapamatovat, naštěstí je tady...

Odhalte sílu ženského spojenectví. Podporu jako tady jinde nezískáte

Ženě porozumí nejvíc zase žena, to je fakt, o němž netřeba diskutovat. Když jsme navíc ochotny vzájemně se podpořit a...

Kde jsou zase ty zpropadené klíče? Šest tipů, jak vyzrát na roztěkanost

Stalo se vám, že jste něco založili a nemůžete to najít? Poradíme vám, jak se z toho bludného kruhu co nejrychleji...

Psycholožka: Sny má každý. Někdo si je nepamatuje a málokdo jim rozumí

Není to jen o tom, že se vám něco zdá. Sny odrážejí vaši duši i životní období, v němž se nacházíte. Dokážou pomoci i...

Hormony a emoce: proč někdy záříme a někdy máme náladu pod psa

Možná se občas sama sebe ptáte, proč vaše nálady připomínají horskou dráhu. Někdy máte energie na rozdávání, jindy jste...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...