Teplé jarní a letní večery přímo vybízejí k venkovnímu opékání masa. Jak to ale udělat, když právě držíte dietu? Tady je několik rad, jak skloubit grilování a štíhlou linii.
Začněte salátem
Ideální je, když jste sami hostiteli, takže výběr použitých surovin záleží na vás. V první řadě si připravte zeleninu na bohatý salát. Ten si dejte, ještě než ochutnáte maso. Žaludek se vám zaplní dietně nezávadnou stravou a velké množství masa už se pak do vás zkrátka nevejde.
Chytrý výběr
Při výběru masa zvolte kuře nebo ryby, úplně nejdietnější jsou kuřecí či krůtí prsa. Delikatesu z nich uděláte, když je předem naložíte do jogurtu, česneku nebo bylinkové marinády. Pokud zůstanete u oblíbených kuřecích stehýnek, pečlivě okrájejte kousky tuku. Nejenže nezapadá do lehkého jídelníčku, ale navíc je při grilování škodlivý. Tuk, který odkapává na žhavé uhlíky, se totiž při teplotě vyšší než 400 stupňů Celsia rozkládá na škodlivé karcinogeny, které se pak proudem horkého vzduchu přenášejí zpátky na maso. Nejjednodušším řešením je zabalit maso do alobalu. Pokud ze stehna navíc stáhnete kůži, nemusíte si dělat vůbec žádné výčitky. Z ryb sáhněte třeba po makrelách nebo pstruzích. Nebudete-li jíst tučné maso ani uzeniny, nebudete mít ani nutkání přikusovat pečivo, a to je základ úspěchu!
Voda je grunt
K dobrému jídlu patří i dobré pití. Ani to si nemusíte odepřít. Bez obav si můžete dát suché bílé nebo červené víno. Alkohol se však nezapočítává mezi tekutiny, a proto nezapomínejte ani na pití vody. Uvědomíte si tak pocit sytosti dříve, než se přejíte. S kaloričtějším pivem radši šetřete a úplně se vyhněte míchaným drinkům – tvrdý alkohol, sladké džusy nebo dokonce smetana jsou kalorické bomby.