13. června 2013
Komu čočka způsobuje nadýmání, může zkusit v konečné fázi přípravy jídla přidat saturejku.
1 / 6

Pikantní čočková pomazánka
Suroviny: 200 g červené čočky, 
sůl, 
1 větší cibuli, 
3 stroužky česneku, 
2 větší rajčata (nebo 100 g sekaných rajčat z konzervy), 
olivový olej, 
1/2 lžičky drceného kmínu, 
dle potřeby strouhanku, 
špetku cayenského pepře nebo chilli koření, 
hrst nasekané petrželky

Postup:
1.
Čočku propláchneme a vsypeme do hrnce. Zalijeme ji vodou a zvolna necháme vařit, dokud není zcela měkká. Před koncem vaření ji osolíme.
2. Čočku scedíme a necháme okapat. Cibuli s česnekem oloupeme a nasekáme nadrobno. Rajčata omyjeme, rozkrojíme a lžičkou z nich odstraníme semínka. Pak je nakrájíme na malé kostičky.
3. V pánvi rozehřejeme trochu oleje a necháme na něm zesklovatět cibuli a česnek. Přidáme kmín a také ho trochu orestujeme.
4. Do pánve přidáme nakrájená rajčata a vsypeme čočku. Vše spolu krátce podusíme. Směs zahustíme trochou strouhanky a dochutíme solí a cayenským pepřem nebo chilli. Nakonec do pomazánky vsypeme petrželku. Odstavíme ji a necháme vychladnout.

Doba přípravy 45 minut.
1 porce obsahuje 579 kJ/138 kcal
Počet porcí/kusů 8

1 / 6