Pikantní čočková pomazánka
Suroviny: 200 g červené čočky, ?sůl, ?1 větší cibuli, ?3 stroužky česneku, ?2 větší rajčata (nebo 100 g sekaných rajčat z konzervy), ?olivový olej, ?1/2 lžičky drceného kmínu, ?dle potřeby strouhanku, ?špetku cayenského pepře nebo chilli koření, ?hrst nasekané petrželky
Postup:
1. Čočku propláchneme a vsypeme do hrnce. Zalijeme ji vodou a zvolna necháme vařit, dokud není zcela měkká. Před koncem vaření ji osolíme.
2. Čočku scedíme a necháme okapat. Cibuli s česnekem oloupeme a nasekáme nadrobno. Rajčata omyjeme, rozkrojíme a lžičkou z nich odstraníme semínka. Pak je nakrájíme na malé kostičky.
3. V pánvi rozehřejeme trochu oleje a necháme na něm zesklovatět cibuli a česnek. Přidáme kmín a také ho trochu orestujeme.
4. Do pánve přidáme nakrájená rajčata a vsypeme čočku. Vše spolu krátce podusíme. Směs zahustíme trochou strouhanky a dochutíme solí a cayenským pepřem nebo chilli. Nakonec do pomazánky vsypeme petrželku. Odstavíme ji a necháme vychladnout.
Doba přípravy 45 minut.
1 porce obsahuje 579 kJ/138 kcal
Počet porcí/kusů 8