2. června 2013
Ryby by se měly objevit ve vašem jídelníčku minimálně jednou za týden.
1 / 6

Pstruh na másle s brokolicí
Suroviny: 4 pstruzi, 
150 g másla, 
50 g vyloupaných mandlí, 
sůl, 
1 citron, 
1 brokolice

Zeleninová rýže: 
1 menší cibule, 
1 mrkev, 
3 stonky řapíkatého celeru, 
100 g másla, 
400 g rýže na rizoto, 
200 ml bílého vína, 
800 ml zeleninového vývaru, 
100 ml smetany, 
120 g parmezánu, 
sůl, 
mletý černý pepř

Postup:
1.
Pstruhy vykucháme, očistíme a důkladně omyjeme. Na povrchu i uvnitř je osolíme. Osolíme je. Oprané pstruhy důkladně osušíme a osolíme. Mandle nakrájíme na plátky a nasucho opražíme na dolatova.
2. Polovinu másla rozpustíme a pstruhy na něm po obou stranách opečeme. Posypeme je polovinou opražených mandlí a dáme do vyhřáté trouby. Dopékáme při 180 °C asi 5-8 minut.
3. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Mrkev a celer oloupeme a nakrájíme nadrobno. Na pánvi rozpustíme polovinu másla a všechnu nakrájenou zeleninu krátce osmahneme. Přisypeme rýži a chvilku ji za stálého míchání opékáme. Přilijeme víno a vaříme, dokud se nevsákne. Do rýže nalijeme jednu naběračku vývaru a za stálého míchání pomalu vaříme, až se tekutina vsákne. Postup opakujeme, až bude rýže téměř měkká. Pak přilijeme smetanu, promícháme a ještě krátce povaříme. Hotovou rýži odstavíme z plotny. Přidáme zbylé máslo, nastrouhaný parmezán a podle potřeby dochutíme solí a pepřem.
4. Brokolici rozebereme na jednotlivé růžičky a krátce povaříme v osolené vodě. Vařenou brokolici dáme na talíře, pokapeme rozpuštěným máslem a posypeme zbylými mandlemi. Přidáme pstruhy a doplníme rizotem.

Doba přípravy 70 minut.
1 porce obsahuje 5669 kJ/1354 kcal
Počet porcí/kusů 4

1 / 6