8. května 2013
Jaro vyzývá ke zdravému životnímu stylu. Máme pro vás inspiraci na zdravá zeleninová jídla, která vás nadopují potřebnými vitaminy.
1 / 5

Jarní zeleninové ragú s vejci
Suroviny: 250 g jarní karotky, 
1 kedlubna, 
6 výhonků chřestu, 
2 vaničky Bohatého Bujónu Zeleninového, 
1 menší cibule, 
50 g másla, 
50 g hladké mouky, 
100 ml smetany ke šlehání, 
nať z 1-2 jarních cibulek, 
sůl, 
mletý černý pepř, 
4-6 vajec

Postup:
1.
Karotku a kedlubnu očistíme a nakrájíme na špalíčky. Chřest oloupeme, zbavíme zdřevnatělých konců a překrájíme na kratší kousky. V hrnci přivedeme k varu asi 1000 ml vody. Vyklopíme do ní obě vaničky bujónu a vložíme mrkev s kedlubnou. Chvilku je povaříme a pak přidáme chřest. Vše uvaříme doměkka. Pak zeleninu scedíme. Vývar si ponecháme.
2. Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno. V kastrůlku rozpustíme máslo a zpěníme na něm cibuli. Zaprášíme ji moukou a připravíme světlou jíšku. Zalijeme ji zchladlým vývarem (asi 500 ml), který jsme si ponechali stranou, a rozšleháme ji. Asi 15 minut ji necháme provařit. Pak vmícháme smetanu.
3. Do omáčky vsypeme povařenou zeleninu a nasekanou nať z cibulek. Vše prohřejeme. Dochutíme solí a pepřem.
4. Vejce uvaříme nahniličku nebo natvrdo. Omáčku rozdělíme na talíře. Každou porci doplníme vejcem. Podáváme s rýží.

Doba přípravy 45 minut.
1 porce obsahuje 1694 kJ/405 kcal
Počet porcí/kusů 4

1 / 5