Králík na švestkách
Suroviny: 2 králičí hřbety nebo 1 hřbet a dvě stehna, ?8 plátků anglické slaniny, ?1 lžíce oleje, ?1 větší cibule, ?100 ml slivovice, ?300 g kompotovaných nebo čerstvých švestek, ?30 g másla, ?1 lžička hladké mouky
Postup:
1. Králíka očistíme, opláchneme a osušíme. Maso osolíme, opepříme, obalíme slaninou a ovážeme provázkem. Pak ho obalíme v mouce a opečeme na troše oleje na pánvi dozlatova.
2. Maso narovnáme do pekáčku a přidáme k němu nakrájenou cibuli. Trochu podlijeme, přiklopíme a vložíme do vyhřáté trouby.
3. Během pečení podléváme lehce slivovicí. Po půl hodině přidáme švestky bez pecek, pokud máme kompotované, můžeme přilít i trochu šťávy. Hřbet pečeme 30-40 minut, stehna asi o 10 minut déle. Před dokončením přilijeme zbytek slivovice.
4. Měkké maso vyndáme. Do šťávy přidáme máslo, vmícháme hladkou mouku a provaříme. Hřbet naporcujeme a stehna necháme vcelku. Maso rozdělíme na talíře, přidáme výpek se švestkami a doplníme vhodnou přílohou, například bramborovými knedlíky nebo plackami.
Doba přípravy 70 minut.
1 porce obsahuje 1884 kJ/450 kcal
Počet porcí/kusů 4