30. dubna 2013
Nebojte se v kuchyni experimentovat. Králičí maso dokážete upravit v neodolatelnou dobrotu.
1 / 6

Králík na švestkách
Suroviny:
2 králičí hřbety nebo 1 hřbet a dvě stehna, 
8 plátků anglické slaniny, 
1 lžíce oleje, 
1 větší cibule, 
100 ml slivovice, 
300 g kompotovaných nebo čerstvých švestek, 
30 g másla, 
1 lžička hladké mouky

Postup:
1. Králíka očistíme, opláchneme a osušíme. Maso osolíme, opepříme, obalíme slaninou a ovážeme provázkem. Pak ho obalíme v mouce a opečeme na troše oleje na pánvi dozlatova.
2. Maso narovnáme do pekáčku a přidáme k němu nakrájenou cibuli. Trochu podlijeme, přiklopíme a vložíme do vyhřáté trouby.
3. Během pečení podléváme lehce slivovicí. Po půl hodině přidáme švestky bez pecek, pokud máme kompotované, můžeme přilít i trochu šťávy. Hřbet pečeme 30-40 minut, stehna asi o 10 minut déle. Před dokončením přilijeme zbytek slivovice.
4. Měkké maso vyndáme. Do šťávy přidáme máslo, vmícháme hladkou mouku a provaříme. Hřbet naporcujeme a stehna necháme vcelku. Maso rozdělíme na talíře, přidáme výpek se švestkami a doplníme vhodnou přílohou, například bramborovými knedlíky nebo plackami.

Doba přípravy 70 minut.
1 porce obsahuje 1884 kJ/450 kcal
Počet porcí/kusů 4

1 / 6