25. dubna 2013
V dubnu nás to přímo láká zakousnout se do něčeho svěžího, zeleného. Tak proč ne třeba do výživného špenátu?
1 / 5

Zapečené palačinky
Doba přípravy
asi 90 minut.
1 porce = 3 017 kJ/ 721 kcal.
Suroviny:
Těsto:
3 vejce, 200 ml mléka, sůl, 150 g hladké mouky, olej
Náplň a dohotovení: 1 lžíce másla, 1 malá cibule, 2 stroužky česneku, 500 g mraženého listového špenátu, pepř, 150 g plátků šunky, 100 g strouhaného sýra, máslo na vymazání
Sýrová omáčka: 50 g másla, 50 g hladké mouky, 500 ml mléka, 100 g nivy, mletý bílý pepř

Postup:
1.
Vejce vyšleháme s mlékem a špetkou soli. Vmícháme mouku a asi 100 ml vody. Těsto necháme odpočinout, pak z něj na pánvi vytřené olejem upečeme 6 palačinek.
2. Na másle osmahneme nadrobno nasekanou cibuli a česnek. Přidáme rozmrazený špenát a krátce ho podusíme. Dochutíme ho solí a pepřem a odstavíme. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku. Zalijeme ji mlékem, rozšleháme a bešamel asi 15 minut povaříme. Poté v něm necháme rozpustit nivu a dochutíme ho solí a pepřem.
3. Palačinky poklademe šunkou. Rozdělíme na ně špenát a svineme je. Pak je vložíme do vymaštěné zapékací misky. Zalijeme je omáčkou, zasypeme nastrouhaným sýrem a vložíme do trouby. Při 180 °C je zapékáme asi 30 minut.

1 / 5