31. března 2013
Kdy jindy si dopřát maso z mladých kousků, když ne na jaře? Je právě v plné síle a seženete ho u každého dobrého řezníka.
1 / 4

Pečené kůzlečí kousky
Suroviny: 800 g kůzlečího masa (předek), 10 plátků slaniny, 1 celer, 2 petržele, 2 mrkve, 3 snítky majoránky, 3 lžíce hladké mouky, 500 ml vývaru, 50 g másla

Postup:
1.
Kůzlečí maso nakrájíme na větší kostky, osolíme a opepříme. Každou kostku obalíme ve slanině.
2. Kostky dáme do pekáčku do trouby předehřáté na 180 stupňů a nasucho pečeme asi 20 minut, dokud se slanina lehce nevyškvaří.
3. Poté do pekáčku přidáme oloupanou a na kostky nakrájenou zeleninu a majoránku a zalijeme vývarem tak, aby vše bylo přibližně do poloviny potopené. Snížíme teplotu na 150 stupňů.
4. Pečeme, dokud maso není měkké, trvá to přibližně hodinu a půl. Vývar by se měl z větší části vyvařit.
5. Z pekáčku vyndáme maso a odstraníme z něj slaninu, tu vyhodíme. Vývar a šťávu přecedíme, zeleninu a majoránku vyhodíme
a vývar vrátíme zpět do pekáčku. Dáme ho na plotýnku, zaprášíme moukou a zprudka svařujeme do zhoustnutí. Ze stran pekáčku odškrabujeme „výpečky“. Až se šťáva zredukuje, ochutíme ji případně solí a pepřem.
6. Šťávu stáhneme z plotýnky a ihned do ní zašleháme na malé kousíčky nakrájené a důkladně vychlazené máslo.
Náš tip: Podávejte s čerstvou jarní přílohou, například fazolkami, hráškem, pórkem, šťouchanými brambory nebo třeba polentou.

1 / 4