29. března 2013
Vybrali jsme recepty, kterými zpestříte slavnostní tabuli.
1 / 5

Bramborový nákyp (pro 4 osoby)
Příprava pokrmu: 60 minut
Kalorie: 2 605 kJ/620 kcal
Suroviny: 800 g brambor, 200 g libové syrové šunky, 1/8 l mléka, 100 g parmazánu, sůl, pepř, muškátový oříšek, 1/8 l kyselé smetany, 2 vejce, 4 lžíce různých čerstvých bylinek, lžíce strouhanky, lžíce másla, máslo na vymazání

Postup:
Brambory očistěte a uvařte ve slupce v osolené vodě. Sceďte je, nechte trochu vychladnout, oloupetej a rozmačkejte. Můžete je také pouze nakrájet na kolečka. Troubu vyhřejte na 220 stupňů. Brambory smíchejte s mlékem, šunkou pokrájenou na kostky, solí, pepřem, strouhaným muškátovým oříškem a strouhaným parmazánem. Vymažte pečící formu máslem
a naplňte bramborovou hmotou. Kysanou smetanu rozkvedlejte s vejcem a nasekanými bylinkami a nalij na brambory. Nákyp posypte strouhankou a vločkami másla. Zapékejte v troubě asi 20 minut dorůžova. Tento nákyp je zdravější a neméně chutnou alternativou velikonoční nádivky, kterou v tradiční podobě tvoří hlavně vejce a strouhanka. Zužitkujete na něj
i starší brambory.

1 / 5