7. března 2013
S jarní očistou organismu vám nejlépe pomůže zelenina. Nemusíte ale chroupat listí jako králík – připravte si rafinované dobroty!
1 / 4

Fazolková pochoutka se slaninou
Suroviny:
400 g fazolek, 2 lžičky soli, 2 rajčata, 4 krajíce bílé veky, 1 stroužek česneku, 4 lžíce oleje, pár snítek oregana a saturejky.
Zálivka: 2 lžíce oleje, 100 g anglické slaniny, svazek jarní ci­bulky, 2 cibule, 100 ml červen. vína, 150 ml smetany, šťáva z ci­tronu, 2 lžíce octa, sůl, pepř, cukr, lžička saturejky a oregana

Postup:
Fazolky očistíme a po­vaříme 5–10 minut v mírně osolené vodě, scedíme, necháme okapat. Příliš dlouhé lusky překrájíme. Na oleji opečeme slaninu nakrájenou na kostičky. Jarní cibulku nakrájíme na nudličky, cibuli nadrobno, přidáme ke slanině a krátce opečeme. Podlijeme červeným vínem, přídáme smetanu, koření, bylinky, citronovou šťávu, ocet, cukr a nalijeme na fazolky. Rajčata oloupeme, vydlabeme semínka, dužinu nakrájíme na proužky a opatrně vmícháme do fazolek. Salát necháme alespoň hodinu odležet. Česnek utřeme se solí a zpěníme na oleji. Piřdáme veku nakrájenou na kostičky a opečeme do zlatova. Porce salátu zdobíme nudličkami jarní cibulky, lístky saturejky a oregana a opečenou vekou.

1 / 4