Višňový dort Amaretto
Doba přípravy: asi 45 minut
Přísady:
Na těsto: 5 žloutků, 70 g moučkového cukru, 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker, 4 bílky, 70 g cukru, 70 g proseté hladké mouky, 1 balíček Pudingu Originál s čokoládovou příchutí Dr.Oetker, 100 g mletých mandlí, 70 g rozpuštěného másla
Na pokapání: 1PL mandlového likéru (Amaretto)
Na obložení: višňový kompot bez pecek (hmotnost po odkapání asi 170 g)
Na čokoládovou náplň: 1 bílek, 1 zarovnaná PL cukru, 1 balíček Polevy Decor tmavé Dr.Oetker, 3 plátky Želatiny v plátcích Dr.Oetker, 2 PL šťávy z višňového kompotu, 250 ml smetany ke šlehání
Na višňovou náplň: 400 ml smetany ke šlehání 1 zarovnaná PL moučkového cukru, 1 balíček Smeta-fixu Dr.Oetker, višňový kompot bez pecek (hmotnost po odkapání 170 g), 1 PL šťávy z višňového kompotu
Na ozdobení: 1 balíčku Polevy tmavé Dr.Oetker
Příprava:
Na přípravu těsta ušleháme žloutky, moučkový cukr a vanilínový cukr elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni do krémové konzistence. Z bílků a cukru ušleháme sníh, který opatrně vmícháme do pěny. Mouku smícháme s pudingovým práškem a s mandlemi a společně s máslem zlehka vmícháme do vaječné pěny. Těsto naplníme do dortové formy (O 26 cm), jejíž dno jsme vyložili papírem na pečení a uhladíme, vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
Elektrická trouba: 180°C
Horkovzdušná trouba: 160°C
Plynová trouba: stupeň 3
Doba pečení: asi 35 minut
Vychladlý korpus vyjmeme z formy, stáhneme papír na pečení a dvakrát podélně rozřízneme. Spodní díl korpusu pokapeme mandlovým likérem. Višně necháme na sítku dobře odkapat, polovinou višní poklademe spodní díl korpusu. Druhou polovinu nakrájíme na malé kousky a použijeme do náplně. Na přípravu čokoládové náplně vyšleháme elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni bílek s cukrem do tuha. Tmavou polevu rozehřejeme podle návodu na obale a zlehka ručně vmícháme do sněhu. Želatinu rozpustíme podle návodu na obale ve višňové šťávě a ihned vmícháme do náplně. Nakonec ušleháme smetanu a vmícháme do směsi. Náplň rovnoměrně naneseme na spodní díl korpusu. Přiložíme prostřední díl a lehce přitlačíme. Na přípravu višňové náplně ušleháme smetanu, moučkový cukr a smeta-fix elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni do tuha. 1/3 šlehačky odebereme, do zbylé šlehačky vmícháme višně nakrájené na malé kousky a višňovou šťávu. Na dort natřeme višňovou náplň a přiložíme vrchní díl korpusu. Odebranou šlehačkou potřeme vršek a okraje dortu. Polevu rozpustíme podle návodu na obale, ustřihneme růžek a dort libovolně ozdobíme.