Caipirinha z Brazílie
Češi mají jako národní nápoj pivo, Brazilci zase caipirinhu. Nikde nechutná lépe než na tamních plážích. „Mimo Brazílii se začal ve větší míře šířit po podepsání obchodní smlouvy s USA o exportu Cachaca rumu,“ vypráví barman Petr Zahradníček z pražského baru Nebe. Právě zmíněný rum je hlavní ingrediencí originální receptury.
Nápoj se připravuje přímo ve sklenici, ve které se i servíruje. Jednu limetku pokrájenou na malé kostky zasypte lžičkou hnědého třtinového cukru, pomačkejte a zasypte drceným ledem. Pokud se chcete držet opravdu originální brazilské receptury, přidejte několik lístků z limetky. Přelijte 4 nebo 5 cl cachaca rumu a promíchejte lžící.
O historii tohoto nápoje se ví málo. Ůdajně vznikl v Sao Paulu jako lék na chřipku. Podle pramenů jméno vychází z portugalského caipira – v překladu křupan, venkovan. Koktejl je samozřejmě možné připravit i z jiného rumu, třeba v Nebi používají značku Ypioca. „Caipirinha patří mezi nápoje s výrazně rumovou chutí, doporučuje se spíše zástupcům mužské populace. Avšak zákaznice, které si tento žhavý koktejl oblíbily, nejsou zase takovou vzácností,“ směje se barman.