1. O téhle pálence se traduje, že se vyrábí z kaktusů, ale ve skutečnosti je z modré agáve.
2. Legenda praví, že tequilu vynalezli mexičtí indiáni. Ti dělali jenom mírně alkoholický nápoj jménem pulque, který považovali za boží dar. Popíjeli ho výhradně kněží, šlechta a nemocní při náboženských rituálech. Destilovat se v Mexiku začalo až po příchodu Španělů. Tequilu pojmenovali podle jednoho města.
3. Vzniká tak, že se upečou plody agáve, vylisuje se z nich šťáva, nechá se zkvasit a pak se dvakrát destiluje. Výsledkem je čirá tequila blanco. Zráním v sudech pak vzniká medově zbarvená tequila reposado (uleželá) a anejo (zralá) s jemnou příchutí vanilky a čokolády. V českých barech koluje pověra, že nejlepší tequila je gold, ale tomu nevěřte. Zlatavou barvu získává jen díky tomu, že se dobarvuje karamelem. Jde o nejhorší druh a není divu, že z něj pak bolí hlava!
4. V roce 2002 Anthony Hopkins přiznal: „Bože, jak já miloval tequilu, je to úžasná věc. Měl jsem po ní zvláštní halucinace a několikrát jsem zažil i něco jako duchovní osvícení. Dokázal jsem vypít i lahev a bylo mi úplně jedno, že se tím můžu otrávit.“
5. Tequilou se zabít opravdu můžete. V roce 2007 šel na tři a půl roku do vězení berlínský barman, který prodal šestnáctiletému chlapci pětačtyřicet panáků, načež ten upadl do kómatu a zemřel. Tequila ale není silnější než jiné destiláty, mívá mezi osmatřiceti a čtyřiceti procenty alkoholu jako třeba vodka.