19. května 2012
Není sýr jako sýr! Jsou jich stovky druhů, jedno ale mají společné. Patří k vybraným lahůdkám a neměly by na stole chybět.
1 / 2

Vynález sýra byl nepochybně dílem náhody v dobách, kdy lidé domestikovali skot a začali používat mléko. Archeologické nálezy dokazují, že si na něm lidstvo pochutnává již okolo 8000 let. Není divu, že se od té doby výroba sýra stále zdokonaluje. Člověk si prostě tuto lahůdku ze svého stolu nedal vzít. Tvrdý sýr byl nejen důležitým obchodním artiklem, ale hlavně potravinou, která se dala uchovat, a tak se stala nepostradatelnou součástí našich jídelníčků od snídaně po večeři, a dokonce i jako dezert. Rozmanitost chutí a druhů, ze kterých si můžeme vybrat, závisí na speciálních postupech při jeho výrobě, druhu mléka, době zrání a možné kultivaci povrchovými nebo vnitř­ními plísněmi.

V sýru najdeš…
Ať už holdujete čerstvým sýrům (mozzarella, feta), měkkým (camembert, hermelín), polotvrdým (eidam, gouda), nebo tvrdým (parmezán, ementál), prospívá to vašemu zdraví. V sýru jsou obsaženy velmi kvalitní bílkoviny, esenciální aminokyseliny, spousta vitaminů a minerálních látek. Z nich nejdůležitější jsou bezesporu například vápník a hořčík. Čím žlutější je sýr, tím je v něm větší množství vitaminu A, případně betakarotenu. Na sýru si tedy nejen pochutnáme, ale také děláme dobře našemu zdraví.

Ementál
Známý švýcarský středně tvrdý sýr původem z údolí Emme v Bernském kantonu. Má velmi pikantní chuť a charakteristické velké otvory.

Pecorino Brigante
Pecorino označuje rodinu tvrdých italských sýrů, vyráběných z ovčího mléka. Má výraznou slanější chuť a s oblibou je používán na těstoviny.

1 / 2