19. ledna 2018
Máme pro vás nejzajímavější informace o proseccu!

1. Prosecco je lehké bílé víno, pojmenované po Proseccu, dřívější vesnici, která splynula s dnešním předměstím italského Terstu. Chuť a hlavně účinky vína si pochvalovala už římská císařovna Livia Drusilla, ta se netajila tím, že právě prosecco stojí za její dlouhověkostí. Dožila se 87 let!

2. Prosecco se vyrábí z hroznů odrůdy Glera a charakterizuje ho bledá zelenožlutá barva. Ucítíte v něm stopy ovoce (jablek, hrušek, limet, grapefruitů, broskví, ananasu), květin (jasmínu, lípy, akácie, frézie), bylinek nebo oříšků.

3. Až do konce 19. století byste v proseccu nenašla bublinky. Ty se objevují až díky zavedení nových technologií druhotného kvašení a zrání v tlakových nádobách. Metodě se říká charmat, přičemž zrání vína v ocelových tancích trvá maximálně šest měsíců. Proto je prosecco levnější než pravé šampaňské (u něj jde až o několikaletý proces).

4. Prosecco má dle intenzity svého perlení tři podoby – tranquillo, frizzante a spumante. Tranquillo je „tiché“, bez bublinek, frizzante jemně perlivé, spumante zase šumivé. A dělení podle cukernatosti? Stejné jako u sektů: brut, extra dry, dry a demi sec.