Ačkoli je v dnešní době jednoduché naložit si na talíř i v zimě typicky letní potraviny, vhodnější je uzpůsobit jídelníček nadcházejícímu podzimu. „V zimě je lepší vyhnout se studeným zeleninovým salátům, zeleninu raději tepelně upravit a dopřávat si, co nejvíce lokálních a sezónních potravin. A to i přestože díky konzervačním metodám si v dnešní době můžeme dopřát prakticky cokoli,“ radí Monika Bartolomějová, hlavní nutriční specialistka Světa zdraví, a dodává, že na podzim nastává čas na dušení, pečení nebo přípravu teplých polévek. „Zůstat u ryze letního jídelníčku by mohlo mít za následek, že si tělo začne teplo a energii hledat jinde. Třeba v nezdravých a sladkých jídlech.“
Odpoutání se od tradic a přírodních zákonů s sebou nese také velké množství problémů a civilizačních chorob. „Do jídelníčku raději zařaďte potraviny teplejší a výživnější, např. houby, oříšky, semínka, nebo vejce, dále koření jako je skořice, hřebíček, zázvor, chilli, apod. Chcete-li sportovat, je nutné mít dostatek energie pro hubnutí a tvoření svalů,“ doplňuje hlavní trenérka fitness center pro ženy Contours Kateřina Hollerová.
Které potraviny byste tedy měli na podzim zařadit do jídelníčku?
1. Ovesné vločky
Obsahují spoustu vlákniny, rostlinných bílkovin a dalších významných živin. „Mezi ně patří např. beta-glukany, což jsou sacharidy, které dokážou snížit hladinu špatného cholesterolu až o 10 %,“ vysvětluje Monika Bartolomějová. Ideální jsou proto například obilné kaše z ovesných vloček. „Když už zmiňujeme obilné kaše, možné je připravovat také kaše z jáhel, špaldy, rýže, pohanky nebo quinoy. Hodí se zvláště na snídani, protože zasytí, zahřejí a obsahují spoustu živin,“ dodává Bartolomějová.
NÁŠ TIP: 10 dobrých pomocníků při hubnutí
2. Růžičková kapusta
Její hlavní výhodou je posílení imunitního systému, což je v chladných dnech k nezaplacení. Kromě toho patří mezi účinné antioxidanty. Obsahuje totiž vysoké množství vitaminu C. „Kromě vitaminů a minerálních látek je i výtečným zdrojem vlákniny. Jejím problémem je však nadýmavost,“ varuje odbornice a dodává, že proto není doporučována lidem po operacích, kojícím ženám nebo lidem se zažívacími potížemi. „Nadýmavost lze ale snížit dušením kapusty a kombinací s vhodným kořením, například s kmínem, koriandrem nebo zázvorem.“
3. Chilli papričky
„Obsahují látku kapsaicin, který zrychluje metabolismus, pomáhá spalovat tuky,“ vysvětluje trenérka Hollerová.
4. Dýně
http://gty.im/155142261
Jakákoli dýně je doslova zásobníkem betakarotenu a zároveň i skvělým zdrojem důležitých vitaminů skupiny B, které jsou nezbytné pro správné fungování metabolismu. Přesto se stále spousta lidí této typicky podzimní zelenině stále vyhýbá. „Lze ji připravovat naslano i nasladko, vařit, péct nebo restovat, je dobře stavitelná v polévkách, jako pyré, ale přidávat ji můžete třeba i do rizota nebo kuskusu,“ říká Bartolomějová. Nehledě nato, že obsahuje důležitou vlákninu, která pomáhá správnému zažívání.