1. srpna 2018
Mandlová, pistáciová, arašídová, pekanová – zkuste upéct dezert z ořechové mouky. Na výběr je mnoho druhů, všemi prospějete svému zdraví!

Limetkový koláč s ovocem

Suroviny:

50 g lískoořechové mouky ALIKA
2 ks limetky
3 ks vajec
1 ks vanilkového lusku
limetková kůra na ozdobu
90 g cukru krupice
50 g rýžové mouky
200 g malin nebo jiného ovoce
1 lžička prášku do pečiva

Postup:
Šťávu ze 2 limetek zahřívejte se 40 g cukru, dokud se nerozpustí. Nechte vychladnout. Troubu předehřejte na 180 °C, formu vyložte pečicím papírem. Žloutky vyšlehejte se zbylým cukrem do vysoké světlé pěny. Zašlehejte 3 lžíce vroucí vody. Z bílků a světlé pěny vyšlehejte tuhý sníh. Lískoořechovou a rýžovou mouku prosejte s práškem do pečiva. Hmotu smíchejte s limetkovou kůrou a semínky vyškrábnutými z vanilkového lusku. Nakonec zlehka promíchejte se sněhem. Pečte asi 40 minut dozlatova. Nechte vychladnout. Pocákejte limetkovým cukrem, ozdobte malinami a trochou limetkové kůry.

Skořicové muffiny

Suroviny:
3 lžíce kokosové mouky ALIKA
1 a půl hrnku mandlové mouky
3/4 lžičky jedlé sody
1/2 lžičky soli
1/3 hrnku rozpuštěného kokosového oleje/ghee
1/3 hrnku medu
4 střední vejce
trocha vanilky a skořice
rozinky (nemusí být, ale se skořicí se báječně doplňují)

Na polevu:
3 lžíce medu
1 a půl lžíce rozpuštěného kokosového oleje
1 a půl lžíce skořice

Postup:
Suroviny na polevu smícháme v malé misce a odložíme stranou. V jedné míse smícháme suché suroviny, ve druhé opatrně smícháme vejce, med a rozpuštěný olej (přiléváme postupně). Tekutinu vlijeme do mísy s moukami a pořádně promícháme. Přidáme rozinky. Formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky a lžící plníme hmotou cca do 1/2 až 2/3. Povrch urovnáme a pokryjeme polevou. Pečeme na 180 °C cca 10–15 minut (otestovat špejlí, jestli jsou uvnitř propečené). Po vytažení z trouby muffiny vyjmeme z formy a necháme chladnout na mřížce nebo ubrousku (na dně formy se totiž usadí olej z polevy, který se nevsákl).

Arašídový cheesecake

Suroviny:
Na korpus:
60 g arašídové mouky ALIKA
260 g špaldové hladké mouky
140 g másla
1 ks vejce
60 g třtinového cukru

Na náplň:

750 g ricotty
220 g arašídového másla
1 ks vejce
60 g třtinového cukru
200 ml smetany
1 menší lžička skořice

Na dozdobení: arašídy dle chuti

Arašídovou mouku, špaldovou mouku, vejce, cukr a máslo smícháme a vypracujeme těsto, které necháme asi 30 minut odpočívat. Smícháme ricottu, smetanu, cukr, vejce, arašídové máslo a skořici, směs musí být jen mírně tekutá – hustotu ředíme smetanou nebo arašídovým máslem. Připravené těsto na korpus vyválíme na pečícím papíru a překlopíme jej do dortové formy, nebo jej natlačíme rovnou do formy. Můžete těsto natlačit i do okrajů. Směs na náplň nalejeme na korpus. Pečeme v troubě přibližně 60 minut do ztmavnutí korpusu a ztuhnutí náplně při 170 °C. Po vytažení můžeme dozdobit arašídy a necháme vychladnout nejméně 2 hodiny.

Více o ořechách a jejich příznivých účincích na zdraví čtěte v článku Ořechy = zázrak přírody?