Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vyznejte se v obilovinách!

  12:00aktualizováno  26. března 2019 11:18
Už dávno neplatí, že pohanku, amarant nebo quinou potkáte maximálně v obchodě se zdravou výživou. Víte však, z čeho vybírat, jaké obiloviny jsou pro vás vhodné, které jsou bezlepkové a ve kterých najdete nejvyšší podíl bílkovin? Udělejte si v tom jasno díky následujícímu přehledu.

| foto: Shutterstock, Getty ImagesBauer Media

Nabídka obilovin v našich obchodech se soustavně rozšiřuje a je tak stále složitější se v tomto sortimentu orientovat. Z čeho si připravit chutnou přílohu a z jaké obilné mouky upéct chleba, aby byl vláčný? „Pro mnoho lidí je nejdůležitějším hlediskem při výběru podíl lepku nebo naopak vyšší obsah bílkovin,“ vysvětluje Blanka Procházková, nutriční specialistka ze společnosti RACIO, a uvádí vedle známé čtveřice další nejčastější obiloviny a jejich základní vlastnosti.

Základní čtveřice: Pšenice, ječmen, žito a oves


Tyto obiloviny  nejčastěji najdete na českých polích, kde se jim daří. Používají se především na výrobu mouky pro běžné pečivo, které najdete v obchodech. Každý jistě zná i ovesné vločky. Pšenice, ječmen a žito obsahují lepek, oves pak avenin, bílkovinu lepku podobnou.

Málo známý je ale fakt, že existuje 20 druhů pšenice. „Například pšenice špalda je prastarým druhem obiloviny, která neprošla procesem hybridizace ani genetických úprav.



Má jemnou oříškovou chuť a výjimečné složení. Obsahuje vyšší podíl bílkovin a nenasycených mastných kyselin, ale také vitamíny skupiny B,“ vysvětluje Procházková, která upozorňuje na další druh pšenice, kamut. Ten má vyšší obsah bílkovin než běžná pšenice setá a například vyšší obsah zdraví prospěšného hořčíku a zinku. Špaldu i kamut koupíte v obchodě jak v podobě mouky, tak zrnek, vhodných pro další přípravu. Výjimkou nejsou ani kamutové těstoviny či špaldové krekry.


Obilné poklady ze Střední Ameriky a Asie


Mezi obilniny patří i kukuřice a rýže. Jejich výhodou pro celiaky je však to, že jsou přirozeně bezlepkovými potravinami, a tvoří tak výraznou složku jídelníčku celiaků a alergiků.

http://gty.im/682575814

Kukuřice poskytuje benefity v podobě vysokého množství vitamínů skupiny B, obsahuje také železo, mangan nebo hořčík. „Díky těmto minerálním látkám a vyššímu obsahu glukózy může pomáhat zvyšovat koncentraci, zlepšovat mozkovou činnost a třeba i odbourávat stres,“ upozorňuje na výhody této plodiny Blanka Procházková.

Kukuřice i rýže se v dnešní době také zpracovávají do mnoha potravin, ať už se jedná o rýžové i kukuřičné těstoviny, pufované chlebíčky, mouku nebo polentu – kukuřičnou kaši.

?Pohanka – staronová potravina v Čechách


Pohanku znali už naši předkové, pěstovala se na území Čech již ve 12. století, kdy tvořila významnou část jídelníčku. V minulých letech zaznamenala velký návrat, a to i zásluhou toho, že je cenným zdrojem bílkovin pro osoby citlivé na lepek. V mnoha zemích je považována za tzv. superpotravinu, a to především díky vysokému obsahu rutinu, rostlinného antioxidantu, který má příznivé účinky na imunitní systém lidského těla. Vedle toho ale obsahuje i měď, zinek nebo mangan a vitamíny skupiny B a E, C.

http://gty.im/929890906

„Možnosti jejího využití jsou široké – ať už jako samostatná příloha, nebo do salátů, pohanková mouka se zase využívá k pečení, oblíbené jsou i pohankové kaše při zavádění prvních příkrmů u kojenců,“ uvádí nutriční specialistka společnosti RACIO.

Laskavec či sloní ucho


Takovými názvy se přezdívá amarantu, rostlině se zrnky menšími než sezam. Ten vyniká nad ostatními obilovinami nejvyšším obsahem bílkovin vůbec, ale i jedním z nejvyšších podílů vlákniny. Traduje se, že amarant je známý a běžně využívaný již 8000 let. „Dalšími zdravotními benefity je vyšší obsah železa, ale i vápníku, hořčíku a kyseliny listové,“ doplňuje Procházková s tím, že jej můžete zakoupit jako hotovou amarantovou mouku či v podobě zrníček. Ta lze potom opékat nebo dusit a dají se využít jako příloha, do polévek nebo do salátů.

Quinoa, potravina budoucnosti?


Stále oblíbenější surovina, kterou najdeme i v prestižních restauracích, patřila k základním plodinám dávných Inků a Aztéků. „Bezlepková potravina nabízí ve svém složení neuvěřitelné množství živin – od vitamínů skupiny B přes minerální látky jako vápník, měď, železo, hořčík nebo zinek až k esenciálním aminokyselinám,“ říká Procházková  a dodává, že díky tomu všechny její varianty využívají lidé po celém světě, ať už k přípravě salátů nebo příloh. Zároveň se mluví o potravině budoucnosti, která by jednou mohla díky své odolnosti a nízkým nárokům na pěstování nasytit celý svět.

http://gty.im/836223186

Jáhly a čirok


Do českých domácností si znovu hledají cestu i další obiloviny. Například jáhly nebo čirok. Vyzkoušejte některou z nich zařadit do vaší stravy, uvidíte, jak ji tyto plodiny příjemně ozvláštní. „Základem každého jídelníčku je vyváženost a pestrost, nebojte se vybočit ze svých zajetých kolejí a objevte nové chutě,“ uzavírá Procházková.

Autor:
  • Nejčtenější

Devadesátky jsou zpět! Oblékněte ikonické trendy, které už jste nosily

Éra 90. let výrazně ovlivnila jak hudebně-kulturní, tak módní scénu. Přinesla s sebou ikonické trendy, které jedna část...

Horoskop pro každé znamení na 16. týden roku 2024

Co nás čeká v druhé polovině dubna podle hvězd? Blíženci, váš čas mimo hlavní události končí. Předvedete své názory,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Není sako jako sako. Sáhněte s klidem po barvách a nových materiálech

Není kabát jako kabát a není sako jako sako. Hravé jarní modely využijete až do podzimu, tak ne nebojte a nějaký si v...

Kosmetický kalendář: jak často mýt vlasy a používat sérum nebo masku

Úkonů, které jsou třeba pro krásu, je víc než dost. Někdy bývá těžké si to všechno zapamatovat, naštěstí je tady...

Vztah s kolouškem ženám svědčí. S mladším mužem rozkvetou a ožijí

Vztahy starších žen s mladšími muži byly dřív tabu. I když existovaly, nemluvilo se o nich. Dnes je pěstuje stále více...

Doporučit někomu láhev vína je až intimní, říká someliéra

K vínu se Romana Echensperger dostala čirou náhodou. „O světě vína jsem neměla žádné velké ponětí až do okamžiku, kdy...

Někdo to rád horké, jiný s ledem. Tipy na drinky pro poslední noc roku

Ať už budete trávit konec roku v rodinném kruhu, s nejlepší kamarádkou nebo se svou láskou, určitě si budete chtít...

RECEPT DNE: Mandlové úlky

Zkuste trochu jinou variantu oblíbené vánoční dobroty. Světlé úly s mandlemi a marcipánem budou určitě chutnat všem!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...