29. března 2018

Postup

1. Špenát zbavíme silných řapíků, dobře ho vypereme a necháme okapat. Bramboru oloupeme a nakrájíme na kostky. Cibuli oloupeme a nakrájíme. V kastrolu nahřejeme 2/3 másla, přidáme cibuli a necháme zesklovatět. Přimícháme kostky brambory, opečeme, zalijeme vývarem a vaříme dokud brambory nezměknou.

2. Pokrájený špenát nasypeme do kastrolu s rozpuštěným zbylým máslem a mícháme, dokud nezavadne a pak ho přidáme k bramborám. Přilijeme smetanu, necháme přejít varem a rozmixujeme ponorným mixérem. Můžeme přecedit přes jemné síto. Polévku podle chuti osolíme a opepříme.

3. Do kastrůlku dáme vařit vodu, přidáme lžíci soli a přidáme ocet. Pak plamen stáhneme, aby voda jen lehce probublávala. Vejce vyklepneme do naběračky a pomalu ho vpustíme do jemně vřící vody. Počkáme, až se bílek uzavře okolo žloutku a stejně tak postupně zavaříme ostatní vejce. Vaříme zvolna asi 5 minut.

4. Polévku rozdělíme do talířů, do každého vložíme jedno vejce, přidáme na proužky nakrájenou a opečenou šunku a posypeme pažitkou.

Ingredience

500 g listového špenátu
1 větší brambora
1 cibule
50 g másla
1000 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
120 ml smetany 30%
sůl
popřípadě pepř
4 vejce
3 lžíce octa