31. března 2018

Postup

1. Z rozdrobeného droždí, poloviny vlažného mléka, lžíce cukru a lžíce hladké mouky připravíme kvásek.

2. Do mísy prosejeme obě mouky se zbylým cukrem, přidáme zbývající mléko, vejce, tvaroh, změklé máslo a kvásek. Přimícháme sušené brusinky, pomerančovou šťávu i nastrouhanou kůru a vypracujeme hladké nelepivé těsto. Přikryjeme jej utěrkou a necháme na teplém místě kynout, než zdvojnásobí svůj objem.

3. Menší keramické formičky vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Vykynuté těsto znovu propracujeme, rozdělíme na 8 dílů a naplníme do formiček. Povrch potřeme rozšlehaným žloutkem, posypeme plátky mandlí a necháme ještě asi 10 minut kynout. Mazance pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 40 minut.

Ingredience

42 g čerstvého droždí
150 ml mléka
110 g moučkového cukru
250 g hladké mouky
250 g polohrubé mouky
2 vejce
130 g měkkého tvarohu
100 g másla
50 g sušených brusinek
kůru a šťávu z 1 pomeranče
máslo a hrubou mouku na formičky
1 žloutek na potření
plátky mandlí na posypání