Ingredience42 g čerstvého droždí |
1. Z rozdrobeného droždí, poloviny vlažného mléka, lžíce cukru a lžíce hladké mouky připravíme kvásek.
2. Do mísy prosejeme obě mouky se zbylým cukrem, přidáme zbývající mléko, vejce, tvaroh, změklé máslo a kvásek. Přimícháme sušené brusinky, pomerančovou šťávu i nastrouhanou kůru a vypracujeme hladké nelepivé těsto. Přikryjeme jej utěrkou a necháme na teplém místě kynout, než zdvojnásobí svůj objem.
3. Menší keramické formičky vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Vykynuté těsto znovu propracujeme, rozdělíme na 8 dílů a naplníme do formiček. Povrch potřeme rozšlehaným žloutkem, posypeme plátky mandlí a necháme ještě asi 10 minut kynout. Mazance pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 40 minut.