Tradiční jidáše
Dle lidových tradic by se měly jidáše upéct i sníst na Škaredou středu nebo Zelený čtvrtek, ale dopřát si je můžete, kdykoli na ně dostanete chuť.
Ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
197 KCal
9 %
8 %
-
Energie
822 KJ
9 %
8 %
-
Sacharidy
29,2 g
33 %
29 %
-
Vláknina
1,4 g
5 %
5 %
-
Bílkoviny
4,9 g
8 %
7 %
-
Tuky
6,4 g
10 %
9 %
-
nasycené
3,5 g
-
trans-mastné
0,2 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Postup
- Z droždí, lžíce cukru a poloviny vlažného mléka připravíme kvásek, který necháme na teplém místě nakynout. Změklé máslo utřeme s medem, postupně vetřeme žloutky a citronovou šťávu.
- Přidáme prosátou mouku, vykynutý kvásek a zbylé vlažné mléko. Vše zpracujeme na hladké vláčné těsto, které necháme na teplém místě asi 45 minut kynout.
- Těsto zlehka propracujeme a rozkrájíme na dílky. Z každého dílku vyválíme tenký pramen a stočíme do různých tvarů. Rozložíme je na plechy, potřeme rozšlehaným vejcem a necháme asi 20 minut kynout.
- Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 20 minut. Po upečení přendáme na kovovou mřížku a necháme vychladnout. Před podáváním můžeme potřít medem.