3. dubna 2018
Po velikonoční koledě se vám doma sešlo úctyhodné množství vařených vajíček a vy nevíme, co s nimi? Máme pro vás 6 receptů, jak vejce rychle zpracovat.

Vaječná tlačenka

Suroviny:
20 g želatiny na vaječnou tlačenku (nebo jedlé želatiny v prášku)
1 malá sklenice (330 g) sterilované zeleninové směsi (okurka, mrkev, hrášek)
100 g kuřecí šunky vcelku
2 lžíce sterilované kukuřice
200 g majonézy
1 lžička plnotučné hořčice
sůl
mletý černý pepř
4 vejce, uvařená natvrdo

Postup:

1. Želatinu nasypeme do kovové misky, zalijeme 150 ml studené vody a rozmícháme metličkou. Necháme 10 minut nabobtnat.

2. Do hrnečku scedíme nálev ze sterilované zeleniny a dle potřeby doplníme do 150 ml vodou. Scezenou zeleninu a šunku nakrájíme na kostičky a smícháme s kukuřicí a majonézou.

3. Nabobtnalou želatinu necháme rozpustit za stálého míchání ve vodní lázni. Odstavíme a vmícháme 150 ml zředěného nálevu. Vše vlijeme do zeleninové směsi. Promícháme a dochutíme hořčicí, solí a pepřem.

4. Na dno obdélníkové formy vyložené potravinářskou fólií vlijeme asi 1/2 připravené směsi. Přidáme oloupaná vejce a zakryjeme je zbylou směsí. Necháme ztuhnout minimálně 4 hodiny (nejlépe přes noc) v chladničce. Vaječnou tlačenku vyklopíme z formy, odstraníme fólii a nakrájíme na plátky. Podáváme např. s výhonky zeleného hrášku.

Doba přípravy 30 (bez tuhnutí) minut.
1 porce obsahuje 1542 kJ/368 kcal
Počet porcí/kusů 4