26. srpna 2017
Zadělejte jednoduché kynuté těsto, nezabere vám to moc času. Než nakyne, připravte si všechny ingredience. Máme pro vás nápad hned na čtyři druhy. Ne zcela tradiční, zato velmi lahodné.
1 / 2

Základní těsto na pizzu

Těsto na pizzu sice můžete koupit chlazené nebo instantní, ale věřte, že zadělat ho není vůbec složité. A domácí je rozhodně mnohem chutnější.

Čas na přípravu: 30 minut
Množství: 4 porce
Potřebujete: 500 g kvalitní hladké mouky s vysokým obsahem lepku, 1/2 lžičky soli, 1 sáček sušeného instantního droždí (7 g), 1 lžičku moučkového cukru, 300 ml vlažné vody, 2 lžíce olivového oleje

1 Do velké mísy prosejte mouku se solí a promíchejte.
2 Droždí s cukrem rozmíchejte v polovině vlažné vody a nechte 10 minut aktivovat.
3 Do středu mouky udělejte důlek. Pomalu do něj vlijte vodu s rozmíchaným droždím, přidejte olivový olej a vidličkou vše zapracujte do mouky. Přidejte i druhou část vlažné vody.
4 Pak těsto vyndejte z mísy na moukou poprášenou pracovní plochu a rukama těsto propracovávejte asi 5 minut, až bude hladké a nelepivé.
5 Bochánek zpracovaného těsta nechte v pokojové teplotě pod utěrkou odpočinout a lehce nakynout asi 20 minut.
6 Těsto rozdělte na 4 díly. Vytvořte bochánky a nechte ještě 15 minut kynout. Pak je rozválejte a obložte náplní.

Krátké kynutí, rychlé pečení

Těsto na pizzu nenechávejte dlouho ležet v teple. Pokud budete pizzy péct později, zabalte každou kouli těsta zvlášť do fólie a dejte do lednice. Rozválené pizzy položte na pečicí papír a vložte do lednice. Teprve až budete mít vyválené všechny korpusy, rozložte je na plech a obložte. Pizzy pečte v troubě vyhřáté na 220 °C asi 10–15 minut.

Čím pizzu ozdobit? Čtěte dál!

1 / 2