Základní těsto na pizzu
Těsto na pizzu sice můžete koupit chlazené nebo instantní, ale věřte, že zadělat ho není vůbec složité. A domácí je rozhodně mnohem chutnější.
? Čas na přípravu: 30 minut
? Množství: 4 porce
? Potřebujete: 500?g kvalitní hladké mouky s vysokým obsahem lepku, 1/2 lžičky soli, 1 sáček sušeného instantního droždí (7?g), 1 lžičku moučkového cukru, 300?ml vlažné vody, 2 lžíce olivového oleje
1 Do velké mísy prosejte mouku se solí a promíchejte.
2 Droždí s cukrem rozmíchejte v polovině vlažné vody a nechte 10 minut aktivovat.
3 Do středu mouky udělejte důlek. Pomalu do něj vlijte vodu s rozmíchaným droždím, přidejte olivový olej a vidličkou vše zapracujte do mouky. Přidejte i druhou část vlažné vody.
4 Pak těsto vyndejte z mísy na moukou poprášenou pracovní plochu a rukama těsto propracovávejte asi 5 minut, až bude hladké a nelepivé.
5 Bochánek zpracovaného těsta nechte v pokojové teplotě pod utěrkou odpočinout a lehce nakynout asi 20 minut.
6 Těsto rozdělte na 4 díly. Vytvořte bochánky a nechte ještě 15 minut kynout. Pak je rozválejte a obložte náplní.
Krátké kynutí, rychlé pečení
Těsto na pizzu nenechávejte dlouho ležet v teple. Pokud budete pizzy péct později, zabalte každou kouli těsta zvlášť do fólie a dejte do lednice. Rozválené pizzy položte na pečicí papír a vložte do lednice. Teprve až budete mít vyválené všechny korpusy, rozložte je na plech a obložte. Pizzy pečte v troubě vyhřáté na 220 °C asi 10–15 minut.