Pomazánka z pečených rajčat
Ingredience:
1000 g cherry rajčat
sůl
50 g třtinového cukru
250 ml olivového oleje + na pokapání
1 palici česneku
hrst loupaných mandlí
20 lístků bazalky + na ozdobu
10 krajíců čerstvého chleba
Postup:
1. Omytá a osušená rajčátka rozkrojíme napůl a dáme na plech s pečícím papírem řeznou stranou nahoru. Lehce osolíme, posypeme cukrem a zakapeme olejem. Na plech přidáme i paličku česneku.
2. Pečeme asi 90 minut v troubě vyhřáté na 140°C. Rajčátka by měla být upečená skoro dohněda. Poté je najemno nakrájíme (chceme-li světlejší pomazánku, rajčátka rozmixujeme).
3. Z pečeného česneku vymačkáme stroužky a lehce je rozmixujeme společně s mandlemi. Do mixéru přidáme bazalku a 100 ml oleje a vše opět rozmixujeme.
4. Nakrájená rajčátka smícháme s rozmixovanou směsí, přidáme zbylý olej a podle potřeby dochutíme solí. Podáváme s čerstvým chlebem, ozdobíme nakrájenou bazalkou.
Doba přípravy 35 (bez pečení) minut.
1 porce obsahuje 1590 kJ/380 kcal
Počet porcí: 10