8. března 2019
zkuste to krok za krokem. Až si nacvičíte základní postup, dokážete lahodné rizoto uvařit poslepu. Pak můžete vymýšlet další a další varianty podle sezony. Teď na jaře třeba se svěžím zeleným hráškem nebo chřestem.

Základní recept na bílé rizoto

Počet porcí: 4 ● Příprava: 10 minut ● Vaření: 25 minut

Potřebujete: 2 lžíce olivového oleje ● 80 g másla ● 2 nadrobno nakrájené šalotky ● 2 oloupané stroužky česneku ● 350 g rýže na rizoto ● 200 ml suchého bílého vína ● 1,5 l teplého zeleninového vývaru ● 80 g strouhaného parmazánu ● 1 citron

Postup:

1. Všechny ingredience si připravte. V širokém kastrolu zahřejte olej a v něm rozpusťte asi třetinu másla. Vsypte velmi drobně nakrájenou šalotku a nechte ji při velmi mírné teplotě zesklovatět, aby nezezlátla, ale zcela změkla.

2. Oloupané stroužky česneku plochou nože podrťte, nasekejte a přidejte ke změklé šalotce. Chvilku je nechte restovat. Pak vsypte rýži. Vše velmi krátce za stálého míchání orestujte. Oheň musí být na minimum, aby rýže ani česnek nezhnědly.

3. Vlijte víno. Míchejte a vařte, dokud se tekutina neodpaří. Pak vlijte část vývaru, zhruba 2–3 naběračky. Rýži míchejte ode dna. Až se vývar vsákne, vlijte další část vývaru. Tak postupně vlévejte vývar a za občasného míchání vařte asi 20 minut.

 

4. Až bude rýže uvařená pěkně na skus, sundejte hrnec z ohně. Přidejte zbylé máslo a nastrouhaný parmazán. Vše promíchejte. Rizoto můžete podle potřeby zředit vývarem, aby bylo krémové. A taky osvěžit špetkou citronové kůry.

Základní suroviny

Na nich to stojí. Dobré rizoto nevznikne bez správné rýže a domácího vývaru.

Rýže
Rýže na italské rizoto musí mít kulaté zrno, které i po uvaření zůstane celé a nerozpadne se. Nejkvalitnější je Vialone Nano. Stejně luxusní je Carnaroli s trochu většími zrny a malou lepivostí. Výborná rýže je také velkozrnné Arborio.
Vývar
Pro skvělou chuť je dobrý vývar nezbytný. Rozpuštěním kostky bujonu ho ale nedosáhnete. Proto si předem připravte zeleninový vývar. Stačí na něj kousky zbylé zeleniny. Silnější chuť pak dodá kuřecí vývar.
Parmazán a máslo
Ale kouzlo přichází nakonec. Kousky másla a hrst slaného parmazánu rozpouštějícího se mezi zrnky rýže uvařené na skus vytvoří lahodnou krémovou bázi.

Skvělé recepty na rizoto najdete v aktuálním vydání Ženy a život, které je právě v prodeji. Jen za 35 Kč!