12. listopadu 2018
Jaké chvíle jsou pro vás ty nejkrásnější? Pro foodbloggerku Iri jsou to ty, které stráví se svými nejbližšími, ideálně u stolu plného jídla a se skleničkou čaje nebo vína. Inspirujte se, jak pohostila rodinu a jak si poradila s připáleným pekáčem!

Blogerka Iri z Bohemian Foodie se vzdala jednohubek a připravila pro své milované pořádné podzimní menu. Své hosty rozmazlila do syta a s jejími recepty to zvládnete i vy!

PŘEDKRM:

Zapečené portobello houby – kdo by nemiloval zapečené houby!

Ingredience:
4 velké portobello houby
2 mozzarelly
6 – 8 sušených rajčat naložených v olivovém oleji (koupíte v jakémkoli supermarketu)
50 g nastrouhaného sýra pecorino romano
50 g nastrouhaného parmezánu (+ extra na posypání)
1 lžička sušených chilli papriček
2 lžíce olivového oleje (+ trocha na vymazání zapékané mísy)
sůl a pepř na dochucení
nasekaná pažitka (na dochucení po vyndání z trouby)

Postup:

Trochou olivového oleje vymažte zapékací mísu.

Houby důkladně (ale jemně!) otřete čistou utěrkou, tím je zbavíte nečistot. Nožem opatrně odstraňte nožičku.

Sušená rajčata nakrájejte na malé kousky.

Mozzarellu nakrájejte na malé kostičky, dejte do misky a smíchejte s pecorino romano, parmezánem, sušenými rajčátky, olivovým olejem, chilli papričkou a dochuťte solí a pepřem.

Houby dejte do zapékací mísy kloboukem dolů a vnitřek naplňte směsí. Posypte trochou strouhaného parmezánu.

Dejte péct do předem vyhřáté trouby na 180°C zhruba 25-30 minut.

Po vyndání nechte pár minut odpočinout a posypte pažitkou.

Poznámky od Iri:

Každá trouba peče trochu jinak čas zkuste přizpůsobit zkušenosti s vaší troubou.

Recept můžete doplnit o čerstvou bazalku stačí ji najemno nasekat a smíchat se směsí předtím, než houby naplníte!

HLAVNÍ CHOD:

Zapečené těstoviny s krémovou omáčkou

Ingredience:
400 g těstovin (zde jsem použila klasické tagliatelle)
400 g hnědých krémových žampionů
4 stroužky česneku najemno nakrájené
350 ml smetany ke šlehání
50 g nastrouhaného parmezánu (+ trochu na posypání)
1 lžička másla
1 lžíce olivového oleje
sůl a pepř na dochucení

Postup:

Zatímco se houby (předkrm!) zapékají v troubě, dejte vařit vodu, osolte ji a těstoviny uvařte podle návodu.

Když připravuji houby zapečené přímo v rámci nějakého jídla, ráda je předtím osmahnu na pánvi. Jsou pak šťavnatější a zachovají si svoji autentickou chuť, kterou smetana nepřebije.

Houby důkladně očistěte a větší nakrájejte na tenké plátky, menší můžete nechat v celku.

Do rozpálené pánve dejte máslo a olivový olej a vhoďte tam houby, jemně osolte. Promíchejte je a po pár minutách přidejte česnek. Jakmile houby chytnou jemnou zlatavou barvu, dejte pánev na stranu.

Těstoviny sceďte a dejte je do zapékací mísy.

Do odstavené pánve k houbám a česneku přidejte smetanu ke šlehání, parmezán, sůl a pepř, dobře promíchejte, aby se chutě spojily.

Touto směsí přelijte těstoviny v míse, jemně promíchejte, posypte parmezánem a dejte péct do trouby na 180C zhruba 20 minut.

DEZERT:

Pečená jablka se skořicí – jednoduché, podzimní a lahodné!

Ingredience:
6 velkých jablek můžete zkombinovat, já jsem použila 1 jablko trochu trpčí (Granny Smith) a ostatní sladká
80 g kokosového cukru (můžete použít i hnědý cukr nebo dokonce i vanilkový)
2 lžíce mleté skořice
šťáva z 1 citronu
1 lžička nastrouhaného čerstvého zázvoru
2 lžíce kukuřičného škrobu (na zhutnění)
3 – 4 lžíce vody
špetka soli
zmrzlina podle chuti, my jsme si pochutnali na vanilkové

Postup:

Troubu předehřejte na 180°C.

Jablka oloupejte a nakrájejte na rovnoměrně tenké plátky.

Plátky jablek dejte do zapékací mísy a promíchejte spolu se šťávou z citronu, cukrem, skořicí, zázvorem, kukuřičným škrobem, špetkou soli a vodou.

Mísu přikryjte alobalem a dejte péct 45 minut, pak alobal sundejte a pečte odkryté dalších 10 minut.

Servírujte buďto samotná nebo se zmrzlinou!

Poznámky od Iri:

Dezert lze připravit už den předem a jen ohřát na 150°C v troubě, chuť bude stejně úžasná.

I když Irena z Bohemian Foodie vaření miluje, baví ji to a naplňuje, tak úklid poté už je horší. Tentokrát jí s tím pomohly nové Somat GOLD tablety, se kterými je daleko jednodušší zbavit se zbytků jídla ze zapékacích mís a talířů!

50 z vás mělo možnost tablety vyzkoušet. Jak dopadly výsledky?

86 % se shodlo na tom, že tablety splnily jejich očekávání a nádobí bylo čistě umyté

92 % testujících by tablety Somat GOLD doporučilo

96 % nadchlo nové balení v rozpustné fólii

Více skvělých receptů najdete na Bohemian Foodie.