6. července 2018

Postup

1. Hovězí maso očistíme. Polovinu slaniny nakrájíme na špalíčky a maso jimi prošpikujeme. Osolíme, opepříme a na oleji zprudka a krátce opečeme na oleji (nebo sádle) ze všech stran, aby se zatáhlo. Maso vyndáme a odložíme.

2. V kastrole na sádle osmahneme na kostičky nakrájenou cibuli dozlatova. Podlijeme asi 250 ml vody a tzv. „odrestujeme“ – cibule tak chytne jednotnou hnědou barvu.

3. Poté zaprášíme moukou, zamícháme a znovu podlijeme 800 ml vody. Do omáčky přendáme maso, přiklopíme pokličkou a dusíme asi 100 minut doměkka.

4. Mezitím si připravíme rösti. Brambory oloupeme a nastrouháme na hrubo. Ve velké míse smícháme nastrouhané brambory se škrobem, lžící sádla, solí a pepřem.

5. Ve velké pánvi rozehřejeme olej a do horkého oleje pokládáme hromádky těsta a smažíme dozlatova. Pro hezčí tvar můžeme použít formičky.

6. Zbylý špek nakrájíme na kostičky a v suché pánvi opečeme dokřupava. Asi 3 minuty před koncem vložíme nasypeme ke špeku nadrobno nakrájené okurky. Promícháme a odložíme. Maso vyjmeme ze šťávy a nakrájíme na plátky, špek a okurky přidáme do omáčky a asi 5 minut povaříme. Maso polijeme zredukovanou omáčkou a podáváme se zlatavými rösti, případně s rýží.

Ingredience

1 kg hovězího zadního
100 g špeku
sůl
čerstvě mletý pepř
slunečnicový olej na opékání a smažení
500 g cibule
100 g hladké mouky
150 g sterilovaných okurek

Na bramborové rösti:
1 kg brambor
1 lžíce škrobu
1 lžíce sádla